Българският футболен съюз публикува официално съобщение относно пострадалия ни национал Тодор Неделев.

Припомняме, че снощи двата автобуса, които транспортираха делегацията ни в Грузия катастрофираха, а седящият на последната седалка в предният автобус Тодор Неделев пострада тежко.

Той бе със счупен череп, което наложи спечшна и сложна операция, а към момента състоянието му е стабилно.

"Операцията на Тодор Неделев след сериозния пътен инцидент с участието на националния ни отбор в Тбилиси премина успешно. Полузащитникът получи черепно-мозъчна травма, в следствие на което се наложи хирургическа интервенция, извършена от д-р Шота Ингороква. Неделев ще остане под наблюдение на местните медицински екипи, както и на лекаря на националния отбор д-р Бисер Бочев.

Футболистите и щабът на националния отбор изказват дълбоки благодарности на всички медицински лица, на представителите на посолството на Република България в Грузия, и в частност на г-жа Ралица Димитрова, както и на цялото ръководство на грузинската футболна федерация" написаха от БФС.

По разказ на пресаташето на отбора Виктор Игнатов, друга катастрофа във въпросния тунел е наложила рязкото спиране на първия автобус, а предвид мокрия асфалт и може би по-високата от нужната скорост на задното возило, шофьорът му е изгубил контрол и не е успял да спре навреме.

"24 часа" пък информира, че в първия момент Неделев е бил контактен и е успял да каже трите си имена, но пък не е знаел срещу кого е играл мач предния ден.

Информацията за превишената скорост на грузинските шофьори все още не е потвърдена, като тепърва случая ще се изняснява.

Тодор Неделев е бил опериран от професор Шота Ингороква, който доскоро е работел в болницата в австрийския град Инсбрук.

Отново по разказ на пресаташето на тима Виктор Игнатов, реакцията на местните власти и доктори е била доста адекватна, а в критичния момент е трябвало да се взима бързо решение дали Неделев да бъде оперира.

Около 1 часа българско време е направен контакт с неговите близки в България, за да се получи разрешени за операцията на черепно-мозъчната травма, която е продължила около два часа.

Неделев е в стабилно състояние, дори на този етап се очаква след нужното възстановяване той отново да успее да играе футбол.

Обстановката в целия ни отбор обаче е очкавано минорна. На този етап няма информация, че мачът ще бъде отменен, но пък в момента текат преговори между УЕФА, нашата и грузинската федерации, като до края на деня ще се решава и този казус.

Според Виктор Игнатов, играчите ни са изразили принципно съгласие да изиграят мача, най-малкото заради своя съотборник Тодор Неделев.

Очаква се той да бъде събуден от упойката днес около обяд.

Неговият клуб Ботев (Пловдив) също излезе с официално съобщение, като написа:

"Тодор Неделев претърпя успешна операция след пътния инцидент в Тбилиси. Интервенцията стартира малко преди 1:00 часа българско време и продължи около 2 часа.

Капитанът на "канарчетата" бе със счупен череп и бе подложен на операция в болница в грузинската столица. В следващите дни Неделев ще остане в лечебното заведение, където ще бъде подложен на възстановителни процедури.

ПФК Ботев Пловдив благодари на лекарите в болницата в Тбилиси, както и на д-р Бочев и екипа на БФС и националния отбор за оказаното съдействие на Неделев, както и за своевременното информиране на "жълто-черния" Клуб относно случващото се с нашия капитан.

Пожелаваме на Тодор Неделев бързо възстановяване и скорошно завръщане на терена, където да прави любимото си нещо - да радва "жълто-черните" сърца с красивите си и магически отигравания!

Снимка: БТА