Българският футболен съюз се произнесе по разразилия се казус с мястото на провеждане на мача между ЦСКА 1948 и ЦСКА.

Както добре знаем, ЦСКА 1948 домакинства своите срещи в Бистрица, а предвид важността и заряда на двубоя, феновете и ръководството на ЦСКА пожелаха мачът да бъде преместен на националния стадион "Васил Левски". Основен мотив за желанието им бе, че по този начин те ще получат в пъти по-сериозна подкрепа от отпуснатите им само 300 билети за Бистрица.

От БФС обаче се позоваха на своите наредби и очевидно промяна около домакинството на двубоя няма да има. От родната централа посочват два основни фактора за решнието си.

Първият е, че отборът домакин, в случая ЦСКА 1948, не е дал съгласието си за промяна да мястото на срещата.

Другият фактор е, че ескпертната междуведомствена комисия не е обявила мачът между ЦСКА 1948 и ЦСКА за рисков.

БФС също така споделя, че на база на феърплея, след като първата среща между двата клуба се е играла на "Българска армия", то няма причина сега мачът да не бъде на получилият лиценз и отговарящ на изискванията стадион в Бистрица.

Освен това от централата са организирали среща между представители на двата клуба, но едната страна не се е явила, без да се посочва коя е тя.

Ето и какво написа БФС по казуса:

- Стадион "Витоша" в Бистрица е официално лицензиран като основен стадион на ФК ЦСКА 1948 за сезон 2022/23, и е изпълнил всички критерии, установени в Наредбата за национално клубно лицензиране, издание 2020 г.

Единствените варианти даден клуб да домакинства на друг стадион в конкретен двубой е след негово изрично съгласие/желание, каквото в случая не е официално депозирано, или ако мачът бъде обявен за рисков от експертната междуведомствена комисия, което също не е факт.

- БФС винаги е подкрепял принципите на равнопоставеност между всички клубове във футболната система. Фактът, че първият мач между двата съперника през настоящия сезон бе проведен на стадион "Българска армия" предполага, че ответният двубой би следвало да се играе на стадион "Витоша", който прие редица клубове с голяма фенска маса през последната година.

- Според установените правила на ФИФА за разпределение на местата на трибуните, отборът гост получава не по-малко от 5 процента от капацитета на стадиона. Според нормативните актове на БФС този процент е двойно по-голям, т.е. - 10 % от билетите за даден мач по правило се полагат на гостуващия клуб, като домакинът-организатор на срещата може да увеличи тази квота по свое усмотрение.

- От позицията си на административен орган на българския футбол БФС взема отношение по всички спорни казуси и инициира среща между представителите на двата клуба, на която евентуално да се постигне консенсус по отношение двубоя в неделя, но поканата не бе уважена от една от двете страни.

Българският футболен съюз отново призовава клубовете и техните представители към диалогичност, коректно отношение и уважение към съперниците на терена и извън него.