Сметките не са особено сложни - Лудогорец излиза в Рим следващия четвъртък срещу Рома в последен мач от групата си в Лига Европа, който трябва да определи пътя на българския шампион напролет. Двата отбора са с по 7 точки на второ и трето място в групата, но "орлите" от Разград имат предимство в преките срещи заради победата им с 2:1 на старта на групата.

Това означава: Победа на Рома прави италианците втори, българският първенец е трети. Всякакъв друг резултат праща Лудогорец на втората позиция, а римляните - на третата. Избегне ли поражение, отборът на Анте Шимунджа остава в по-силния турнир и напролет.

Ако е втори, представителят на нашата страна ще играе в плейофите на Лига Европа през февруари срещу отбор от третите в групите на Шампионската лига, които отпадат там. Имена като Аякс, Барселона и Севиля вече са сигурни за този етап, може да видим там и Ювентус, Атлетико, Шахтьор...

Ако е трети, Лудогорец отива на плейоф в Лигата на конференциите срещу отбор на второ място в групите там. И това е нелошо постижение, а турнирът - макар и по-слаб на хартия, носи пък по-добри шансове за далечен европейски пробив.

Защото ако плейофът в Лига Европа изглежда "висока топка", то този в Лига на конференциите може да донесе мачове срещу Лех, Партизан, Днипро - отбори, които без да са за подценяване, не са като "танкерите" от Шампионската лига.

Жребият ще е на 7 ноември, но на 3 ноември около полунощ ще знаем в кой турнир отива Лудогорец.

Каква е стойността на успеха извън престижа и спортно-техническите параметри?

Дотук Разград е заработил 7 740 000 евро, показват сметките от наградните фондове на евротурнирите за сезон 2022-23 г. Тази сума ще нарасне със сигурност, но въпросът е с колко.

Победа в Рим ще добави 630 000 евро към нея, а реми - 210 000. Но по-важното е, че тези два резултата ще класират Лудогорец втори в групата, а това носи фиксиран бонус от 550 000 евро. За третия такъв няма. Следва твърда премия от 500 000 евро за участие в плейофа на Лига Европа. Тоест - ако не загуби в Рим, клубът калкулира автоматично 1,1 милиона евро от нови бонуси, както и 210/630 хиляди евро, в зависимост какъв резултат е постигнал на "Олимпико".

Ако преодолее плейофната фаза, Лудогорец ще спечели още 1,2 милиона евро сигурна сума, а нататък парите стават още по-големи.

В Лигата на конференциите твърдият бонус за достигнат плейоф е доста по-малък - 300 000 евро. И чак на четвъртфинал ще има фиксиран стимул в 7 цифри - 1 милион евро за последните 8 отбора в турнира.

Разликата е осезаема, макар и да не е колосална. Добавяме и "солидарните плащания", плюс разпространението на парите от "телевизионния пазар", които ще разпределят сред края на сезона. Те са различни за двата турнира, както и за фазата, която достигаш. Казано накратко - Лудогорец ще играе не само за престижа от това да прати Рома в по-нискоразредната надпревара и да остане в по-престижната, но и за съвсем реални и сериозни пари.