https://sja.sportradar.com/w/DirBG/16402084/013100

Украинската футболна федерация е под огромно напрежение, след като португалските медии изтъкват наличието на нелегален футболист в селекцията им.

Става въпрос за бившия ас на ЦСКА Жуниор Мораеш, който изигра първите си мачове за Украйна в европейските квалификации срещу Португалия (0:0) и Люксембург (2:1).

Бразилецът наскоро получи украински паспорт, но maisfutebol.iol.pt пише, че не е изпълнил нужните критерии, за да играе за Украйна.

Според изданието Мораеш няма пет пълни години живот в страната, каквото е изискването за пълнолетен гражданин. И това е вярно.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/108426-61380-4701/033100

Португалците са пуснали жалба във ФИФА и ще се проведе разследване, в което централата да провери документите около натурализирането.

Ако ФИФА потвърди, че Мораеш не е имал право да играе във въпросните два мача, ще бъдат отсъдени две служебни загуби на Украйна и съответно победи на Португалия и Люксембург.

Правилото на ФИФА сочи, че един играч има право да играе за страна само ако е роден в нея, ако биологичните му родители са родени в нея, ако негова баба или дядо са родени на територията или ако е живял в продължение на 5 години след 18-тата си годишнина.

Мораеш е живял в 5 години на територията на Украйна, но не без пауза. Има период от 4 години и 8 месеца, който бива прекъснат.

Бразилецът игра в ЦСКА през сезон 2011/12 г. и направи фурор с 16 гола в 24 мача от първенството. От мнозина е смятан за най-класния чужденец играл някога в столичния ни гранд.