Бившият френски национал Жан-Пиер Адамс почина на 73-годишна възраст, обявиха бившите му клубове Пари Сен Жермен и Ним.

Защитникът прекара 39 години в кома, след като през 1982 година при рутинна операция на коляното получава почти фатална доза анестетик. Грешката на анестезиолога довежда до тежки мозъчни увреждания при Адамс, който така и не успява да се събуди повече.

Роденият в Дакар защитник има 22 мача за националния отбор на Франция през 70-те години на миналия век, а партньорството му в центъра на отбраната с Мариус Трезор им носи прякора "Черната гвардия".

Адамс играе за Ним между 1970 и 1973 година, след което преминава в Ница. Между 1977 и 1979 година той защитава цветовете на Пари Сен Жермен, след което преминава през тимовете на Мюлуз и Шалон.

Той е един от първите успешни африкански футболисти във френското първенство, което допринесло за засилването на футболната връзка между Франция и Африка.

В бъдеще стотици играчи от черния континент пробиха във френския футбол и в последствие стигнаха до големите европейски първенства.

За жалост Жан-Пиер никога няма да разбере колко важна е била неговата кариера, тъй като за него животът приключи на 17 март 1982 година, седмица след като навършва 34 години.