Доскорошният играч на Левски - Жерсон Кабрал, бе поредният чужденец, който защити България покрай расистките скандали по време на мача с Англия.

След наказанието, което УЕФА ни наложи, Кабрал бе потърсен от издание в родината си Холандия, за да коментира ситуацията.

"Естествено, страните от Източния блок имат определено име в тази насока. В началото всичко е сиво и хората не са толкова приветлливи, но после нещата се променят. Когато ги опознаеш виждаш истинската им същност. Лично аз не съм забелязал расизъм. Никога не са ме наричали с някакви имена и не са викали нищо по трибуните.

В последния си сезон в Левски се представих добре. Вкарах 10 гола и дадох 8 асистенции. Това веднага се отразява и на отношението към теб. Гледат те по различен начин. Моята приятелка и децата ми изживяха времето в България много добре. Отношението към тях бе топло и изпитахме голямо уважение от страна на хората там.

Все пак имаше един неприятен случай. Това беше на едно от дербитата между Левски и ЦСКА. Тогава имаше много кавги и крясъци, но това никога не стана лично. Просто такъв бе мачът. Може би има разлика в привържениците, които ходят на международни мачове и феновете на клубовете.

Говорихме с Джоди Лукоки. Той вече 5 години е в Лудогорец. Инцидентът на България - Англия със сигурност се отразява върху всеки футболист с тъмен цвят на кожата. Докосна ни лично, защото аз бях, а той все още е част от футбола в България. Гледах онова интервю с Христо Стоичков по телевизията. То предизвика голям интерес. Той осъди злоупотребите и се разплака. Той наистина е голям в България. Мисля, че направи голямо впечатление в страната. Расизмът е ужасен, но се страхувам, че винаги ще го има. Хубавое е, че играчи като Рахим Стърлинг се изказват по темата, защото имат голямо въздействие в социалните мрежи", сподели Кабрал.

Кабрал, който е роден в Ротердам, с баща от Кабо Верде, прекара два сезона в Левски. За "сините" той изигра 52 мача, в които вкара 12 гола, но договорът му изтече през юни и не бе подновен. В момента младежкият национал на Холандия играе в кипърския Пафос.

Освен Кабрал, в седмиците след мача България - Англия, много настоящи или бивши играчи от родния елит, бяха търсени за коментари в родните си страни.

Всички те защитиха България и споделиха, че не са се сблъсквали с расизъм у нас, а бъгларите са толерантни хора.