Един от най-добрите немски бранители в последното десетилетие - Пер Мертезакер, даде обширно интервю пред "Bild", в което говори за кариерата и живота след нея.

Световният шампион с Германия от 2014-а, разказа любопитни трансфери около пробива си в големия футбол и на световната сцена.

"Играех за родния си Хановер, вече започваше да се говори за мен, а и ме повикаха за националния тим.

Беше ясно, че ще направя трансфер в по-голям клуб, но въпросът беше къде.

Пристигнаха оферти от Байерн, Хамбургер и Вердер Бремен, като тази на баварците беше най-изкушаваща, а и гарантираше титли и европейски успехи.

Баба ми обаче изобщо не харесваше Байерн. Ако трябва да бъде честен, тя ги мразеше и то много.

Аз бях готов да отида в Мюнхен, макар че никога нямаше да заобичам отбора, щях просто професионално да си изпълнявам задачите.

Баба обаче каза не, в никакъв случай, не искаше да чуе за подобна възможност.

За съжаление тя почина през въпросното лято, но заради нея не приех офертата на Байерн, щеше да се обърне в гроба, избрах Вердер".

Мертезакер прекара пет силни години във Вердер, а впоследствие премина в Арсенал, където изигра над 200 мача и бе капитан на отбора.

Той разказа любопитна случка за престоя си в Лондон, когато със съотборниците му празнували победите с водка в нощни клубове. Целта била да се смесят с тълпата, за да не ги разпознае никой, но двуметровият немец никога не успявал да остане незабелязан.

Снажният бранител има и 104 мача за националния тим на Германия, с който участва на 6 големи първенства, а върхът в кариерата му безспорно бе Мондиал 2014.