Треньорът Нестор Ел Маестро, който до средата на февруари водеше българския ЦСКА, бе избран за №1 в Словакия за 2018 година.

Роденият в Сърбия наставник изведе Спартак (Търнава) до изненадваща титла миналото лято. Ел Маестро бе начело на ЦСКА за близо 8 месеца, но някак от нищото дойде раздялата с клуба, седмица преди подновяването на първенството в България.

В интервю за портала profutbal.sk, препечатано от "Тема Спорт", треньорът говори и за българското първенство, условията у нас и ЦСКА.

"Не съжалявам, че си тръгнах от Търнава - казва Ел Маестро. - Тук имам приятели и дори братя, живеехме заедно и се наслаждавахме на успеха. Но аз получих работа на друго място. Опитвах се и там да се наслаждавам на престоя си и да постигна добри резултати.

Опитът в България не беше лош. Всеки опит е ценен в живота. Щастлив съм, че статутът ми във футболния свят не се промени, след като напуснах Търнава. Имах няоки отлични мачове в София, свършихме някаква работа. В България беше малко странно. Балканският манталитет е навсякъде. Беше много емоционално. Бях в голям клуб, с огромно напрежение, но се наслаждавах."

Младият специалист сравнява и качеството на българската и словашката лиги в интервюто.

"Двата шампионата са различни. В Словакия няма толкова силен клуб като Лудогорец - казва Ел Маестро. - Що се отнася до малките отбори, в Словакия е по-трудно срещу тях. Когато по-скромен тим пристигне за гостуване на ЦСКА и Ллевски, той е загубил мача още в тунела преди да излезе на терена. В България отборите имат огромен респект към двата гранда. В Словакия това не работи. Няма значение дали излизаш срещу Земплин, Серед или Прешов, срещу всеки е трудно. В България беше по-различно, вероятно заради манталитета.

Щастлив съм, че имах възможност да бъда треньор на ЦСКА. В клуба срещнах добри хора. Подписах договор през лятото и ми платиха много пари, за да съм начело. Сега ми платиха много пари, за да не водя повече отбора. Няма проблем за мен. Нямам никакви негативни спомени от София. Желая много успехи на ЦСКА."

В края следва и въпрос за бъдещето му и дали има предложения вече да води следващия си тим. В Австрия медиите го спрягат за нов наставник на гранда Аустрия.

"Добрите треньори винаги имат разговори и оферти. Ако е на Запад от Словакия ще е по-добре. Нека видим. Нека ви изненадам."