Сеп Блатер заведе дело срещу ФИФА за морални щети, както и да си върне 60 скъпи часовника, които му бяха отнети от централата при неговото отстраняване.

Швейцарецът си тръгна опозорен през 2015-а след 17 години начело на световния футбол, в резултат на мащабно разследване за корупция около домакинства на големи първенства - най-вече това на Катар 2022.

Блатер е отстранен за 6 г. от играта, но в голямо интервю пред BBC, пожела най-после "всичко това да приключи".

83-годишният бивш шеф на футбола заяви, че е готов да се яви пред антикорупционните власти на Франция, които преди дни разпитаха другия голям разследван по случая бос - Мишел Платини, който тогава падна от председателския пост на УЕФА.

"Крайно време е това разследване срещу мен в Швейцария да приключи - каза Сеп. - Продължава над 4 години и все още няма доказателства, за да заведат дело срещу мен и да ме обвинят. Това е, защото няма извършено нищо нередно. Абсурдно е."

Любопитно, швейцарецът върли обвинения срещу Платини, като обяви, че френската легенда му е признал - "подкрепих Катар след разговор с президента Никола Саркози и в интерес на двустранните отношения на Франция с Катар."

Френското разследване, според Блатер, продължава не заради евентуалното участие на Платини в скандала, а заради бившия държавен глава.

"Семейството ми страда дори повече от мен - призна бившият първи на футбола. - Внучката ми бе принудена да смени училището, след като бе атакувана и подложена на психологически тормоз заради това, че съм неин дядо. Това е недопустимо. Такъв е светът, в който живеем..."

И, не на последно място, Блатер просто си иска часовниците.

"Да, това си е моя колекция! - отсича в интервюто. - Над 60 часовника, които аз съм събрал в офиса ми. Те са дошли не от футбола, а заради това, че бях свързан с този бизнес и имам много контакти там. ФИФА отказа да ми ги даде, когато напуснах офиса. Искам си часовниците обратно!".