Поредната крачка към осъществяването на мечтата за нов стадион на италианските грандове Интер и Милан може да бъде направена. Властите в Италия са дали разрешение на двата клуба от Милано да съборят сегашното си съоръжение - легендарната арена "Сан Сиро", която от 1980 година носи името на Джузепе Меаца и е приемала не една и две легендарни футболни битки.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

Комисията за културно наследство в област Ломбардия счита, че стадионът не носи историческо или културно наследство и поради тази причина няма да има проблем да бъде сринат със земята.

Така една от големите пречки за построяването на нов модерен стадион на два от най-големите клуба в Италия вече не е на дневен ред. Идеята е на мястото на "Сан Сиро" да се появи 60-хилядно бижу, което да отговаря на всички актуални тенденции и изисквания на ФИФА и УЕФА.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Първоначалната планирана инвестиция за построяването на нов стадион и създаването на градска среда около него е в размер на 1.1 милиарда евро.

От оригиналната постройка, датираща от 1926 година, днес съществува само една малка част. 

"Сан Сиро" е бил домакин на двубои от две световни първенства, едно европейско, както и четири европейски клубни финала. През 2026 година пък новото съоръжение ще приеме откриването на зимната Олимпиада в Милано и Кортина Д"Ампецо.