Президентът на БФС Борислав Михайлов и още над 200 футболни ръководители преизбраха Джани Инфантино за шеф на световната футболна централа ФИФА.

Конгресът се състоя в Руанда, а българският футбол бе представляван още от вицетата Емил Костадинов и Михаил Касабов.

Това ще е трети мандат на Инфантино, а от БФС се похвалиха, че Михайлов е успял да разговаря както с президента на ФИФА, така и с този на УЕФА Александър Чеферин.

"И двамата висши ръководители поздравиха Михайлов по случай 100-годишния юбилей на БФС и за пореден път заявиха подкрепа за политиката на развитие на българския футбол", информират от футболната ни централа.

БФС

Пред делегатите Инфантино, който беше единствен кандидат за поста, се похвали с отличните финансови показатели на ФИФА. По думите му, световната федерация има резерв от 4 милиарда долара.

"Резервите на ФИФА, когато дойдох, бяха 1 милиард долара. Сега те са почти 4 милиарда долара. Това означава, че можем да харчим повече за развитието на футбола. За седем години увеличихме инвестициите седем пъти. Всеки долар, който ще бъде инвестиран в проекти и асоциации, ще бъде осчетоводен. Парите не трябва да се пилеят", добави Инфантино.

На конгреса също така бе решено Зимбабве и Шри Ланка да останат извън редиците на ФИФА. Периодът на изключване на африканската страна бе удължен, след като тя бе извадена през 2022 г. заради намеса на политическата власт в страната във футболните дела.

Шри Ланка също преустанови членството си в организацията, като причината за изваждането е аналогична с тази на Зимбабве.