Президентът на Българския футболен съюз - Борислав Михайлов, даде интервю пред "Блиц". Той коментира ситуацията около започващата днес Първа лига, участието на родните тимове в евротурнирите и ситуацията около родния футбол.

Ето какво сподели той.

"Представянето на клубовете ни в Европа е според очакваното, с изключение на "Левски". Хубавото е, че 3 отбора продължават напред. Мисля, че всички те имат шанс да продължат в трети кръг.

За съжаление "Левски" не успя за поредна година в Европа, но в клуба си знаят защо се получи така. Не мога да коментирам, защото аз не съм в кухнята на тима и не знам какви са проблемите на. Проблемите си ги знаят най-добре хората, които работят вътре и техния президент".

На въпрос дали чуждестранни треньори могат да успеят в България, Михайлов сподели:

"В исторически план има успешни примери за чужденци, които са водили български отбори. Такъв е случаят с Рудолф Витлачил, който бе треньор на "Левски" и на националния отбор по времето на баща ми и на Гунди.

След това Люпко Петрович постигна забележителни успехи. Последваха го и други сръбски и руски треньори. Не е невъзможно треньорите от чужбина да успеят в България, но им трябва време, за да свикнат с манталитета на българските футболисти. В същото време виждаме, че все по-малко наши футболисти играят в реномирани европейски отбори".

Отнсно започващото първенство:

"Всичко е напълно готово по отношение на провеждане на българското първенство. Проведоха се и множество семинари на съдии и делегати за мачовете. Преди седмица събрахме и всички комисии към БФС. Наредбата е готова и е качена на сайта ни. Надявам се първенството през тази година да е също така интересно и оспорвано както през изминалата.

В България винаги има хора, които критикуват, дори и това, което е направено да е хубаво. Форматът на първенството е доста сполучлив.

Харесват го и хората и телевизията, която излъчва футболните срещи и дава пари на клубовете. Форматът е непредвидим до последния момент по отношение на това кои отбори се класират за европейските турнири и кои изпадат.

Направихме среща с полицията, със Столична община, с телевизията, която излъчва мачовете, и с наши представители. Телевизията дава много пари за нашите географски ширини.

Сумата е двойна в сравнение с парите, които се дават например в Сърбия и Хърватска, да не говорим за Македония и Албания. Така че ние трябва да се съобразим с този факт. Със сигурност в летните месеци ще има късни мачове, но ще се опитаме след октомври да няма мачове след 19 ч. Казвам, че ще опитаме, защото това зависи от телевизията.

Няма такива компании, които да са влезли в Сърбия или Хърватска. В България самата инфраструктура на клубовете не позволява да има сериозен интерес от страна на чуждестранни компании, защото собствеността на нашите стадиони към момента е почти 98% държавна. Това е проблем.

Отдавна съм казал на футболните президенти, че те трябва да дават пример с поведението си. Всички те се познават помежду си, а някои от тях са имали или продължават да имат общ бизнес. Те са големи мъже и трябва да дават пример, защото този пример се пренася към треньорите и играчите. Пожелавам да има феърплей първенство, в което президентите да дават пример с поведението си.

Според мен в един отбор трябва да играят шестима българи, които да се развиват и петима чужденци, които са наистина качествени, за да му придават по-голяма класа.

Убеден съм, че тази формула ще е печеливша, но клубовете са отделни акционерни дружества и сами преценяват каква ще е клубната им политика. Моите ангажименти са на национално ниво".

Борислав Михайлов бе запитан и защо по-малка страна като Хърватия постига такива футболни успехи, а България дори не успява да се класира на голям форум.

"Съседна Турция е с население 80 милиона души и 100 милиона евро бюджет, но и тя не можа да се класира на финалите на Световното първенство. Тези 100 милиона евро е само бюджетът на турската федерация, а парите, с които боравят тамошните клубове, са още по-високи.

Населението на една държава не е определящо за футболните й качества. Хърватска винаги е имала играчи на високо ниво. В момента 11-те й титуляри играят в реномирани отбори на световно ниво. Хърватите продават футболистите си много рано, на по 18-19 години, но самите им футболисти очевидно имат по-голям характер и талант, които качества по-късно развиват и усъвършенстват.

Не населението на една държава има значение за футбола, а поколението.

Хърватите постигнаха сегашния си огромен успех след 20 години усилия. През това време те имаха играчи, които почти изцяло играеха в италианското първенство. Сега имат футболисти в "Реал" (Мадрид) и "Барселона".

Успехът на Хърватска е закономерен. Предполагам, че за повечето от сегашните им играчи изминалото световно първенство ще е последният им голям форум. За мен сравненията между Хърватска и България са излишни".