Изпадналият от Висшата лига Борнемут ще заведе дело срещу организацията, както и фирмата, която осигурява технологията на голлинията за първенството. Ще се иска обезщетение за милиони лири, което да покрие поне частично загубите на клуба от изпадането.

Борнемут потъна с 34 точки, една по-малко от Астън Вила, а имаше по-добра голова разлика от конкурента.

На практика нулевото реми на Вила с Шефийлд Юнайтед, постигнато при рестарта на сезона на 7 юни, стигна на отбора от Бирмингам в края на сезона. Въпреки че тогава никой не подозираше, че битката ще стигне до толкова тънка разлика.

А Вила взе оново 0:0, защото технологията отказа да работи и не призна очевиден гол на гостите от Шефийлд, при който вратарят на домакините влезе с топката във вратата. Ако Юнайтед бе спечелил, в крайното класиране Борнемут щеше да е над чертата.

В края на седмицата членовете на управата на изпадналия отбор ще се съберат и ще формулират иска си. Очаква се той да е за поне 50 милиона лири.

Асоциацията на клубовете вече потвърди, че при такова развитие е готова да подкрепи Борнемут. Висшата лига, разбира се, ще е на друго мнение.

Но се предполага, че искът може да успее, тъй като не е срещу съдийска грешка, минаваща в графата "човешки фактор", а техническа такава. И то от система, за която са платени милиони със съгласието на клубовете, за да се подпомогне взимането на най-справедливите решения и да се запази честността на надпреварата.