По Коледа стават чудеса, но за един български футболен клуб изглежда наистина е нужно чудо.

Ботев Пловдив е във финансова безтегловност от няколко месеца, отборът в класирането е много близо до зоната, в която са изпадащите, а новините в последните дни са около евентуално влизане в клуба на руския бизнесмен Антон Зингаревич. То може да се окаже Коледното чудо, за което не всеки български клуб може дори да си помечтае.

Ситуацията изглежда позитивна, след като руският бизнесмен намекна в изявление часове преди Бъдни вечер за задкулисни опити и интриги, които могат да провалят договорката. От вчера обаче преговорите продължават, а единствената важна дума около един от най-традиционните ни и популярни клубове в момента е "единство". Феновете, медиите, бизнесът около Ботев, както и хората с амбиции да го управляват, трябва да влязат в една и съща тоналност. Изглежда това е на път да се случи. И, Слава богу, защото на българския футбол най-малко му трябва още една ситуация като тази, в която от близо 2 години е Левски...

Ясно е, че такава сделка не става лесно, а детайлите в такива взаимоотношения като тези между Сдружение "ПФК Ботев" и Зингаревич винаги остават полуоткрити за обществеността. Като при всички преговори по сделка. Но Ботев наистина има нужда от чудо, а в бизнеса чудеса не стават просто така (да не кажем, че изобщо са истинска рядкост). Нужни са компромиси в името на спасението. На това Ботев изобщо да е в Първа лига, да е конкурентен, да има някаква визия и план.

Притеснения сред феновете винаги ще има, те не знаят много за руския бизнесмен, който преговаря за клуба им. Но е достатъчно дори това, че той вече е вдигал купа като собственик - в Рединг, с който преди 8 години влиза във Висшата лига. Да, след това нещата не са се развили идеално, Зингаревич е напуснал клуба около 18 месеца по-късно, но нивото Чемпиъншип/Премиършип на Острова е далеч по-сериозно от това, в което иска да влезе сега. Със сигурност оптимизмът трябва да преобладава. Особено в тежката ситуация, в която е пловдивският клуб.

Embed from Getty Images

Нормално е условията да се диктуват от човека, който ще финансира клуба и ще трябва да се заеме с довършването на новия стадион. Дали той ще е Зингаревич, Самуилов или някой с фамилия Петров, Иванов или Джоунс, няма значение. Това е нещо логично.

Феновете и техните сдружения са изключително важни, но в позитивна подкрепа и ролята на коректив. Те са душата на един футболен клуб, но живеем в модерни времена, в които трудно могат да бъдат негов портфейл и мозък. В момента, в който те опитат да бъдат водещи, да диктуват условия и да поемат функции на управляващи, нещата много бързо могат да тръгнат в грешната спирала.

Примери много има у нас, а в Ботев трябва да са внимателни за една особено важна и много тънка разделителна линия. Тя е между това да помогнеш на клуба си в момент на безвремие (това феновете вече направиха, събирайки голяма сума пари за най-належащите разходи и дългове) и това да изградиш стратегия и да финансираш в дългосрочен план една никак не евтина компания. Да дадеш устойчивост на процеса.

Инвестицията е сериозна, а без гарантирани средства и добра стратегия за харченето им, те могат да потънат в бездънна яма. Тук вече идват специалистите, бизнес корпорациите, финансистите, хората с план. За да се очаква съдействие от местния бизнес, той трябва да има солиден гарант срещу себе си.

Привържениците са такъв за любов към отбора, но в такива взаимоотношения на бизнес ниво, това няма да стигне. Феновете са до тази граница. Отвъд нея влизат други фактори.

В Левски имат примера - там също те помогнаха с важни дарения и с парите си за каузи, които позакрепиха състоянието на гранда. Похвално и делото им ще се оценява и помни. Но те няма да могат да финансират клуба си за едно стабилно съществуване в средно и дългосрочен план. Ще трябват парите от генералните спонсори и инвестиции на друго ниво, за да има конкурентност и стабилност Левски.

В Ботев празниците са време за равносметка и оценка на това къде е клубът, какво има, какво се предлага и какви биха били алтернативите, ако то се отхвърли. Защото ситуацията от последните месеци не може да продължава дълго. Тя ще завърши зле, ако няма промяна.

Промяната е предложена на масата.

В положението, в което е Ботев, тя си изглежда направо като Коледно чудо.

Снимка: www.botevplovdiv.bg