Ботев обяви името на новия си треньор, който застава начело на отбора след уволнението на Николай Киров. Наставникът Желко Петрович е роден в Черна гора, бивш национал на Югославия и с изключително колоритно минало, пъстра визитка и контакти с големи имена в играта.

Репутацията му на треньор, когато е в главната роля, обаче, далеч не е безспорна.

53-годишният Петрович като футболист тръгва от родния Никшич, минава през Будучност, Динамо (Загреб), Севиля, холандските Ден Бош, Ваалвийк и ПСВ, за да стигне и до японската Джей Лига с Урава Редс.

Има 18 мача за Югославия, включително в квалификациите за Мондиал 1998, когато около него избухва огромен скандал. Плашат го с убийство чрез анонимно обаждане, като го призовават да напусне страната и отбора. Оказва се, че медийни публикации са настроили феновете в Белград срещу него, в тях се казва, че Желко е изявил желание да играе за Хърватия след периода си в Загреб.

Като треньор води за два месеца Боависта в Португалия (2006 г.), Ваалвийк, Ал Шааб (ОАЕ), Урава и Ден Хааг - но никъде не се задържа като главен наставник за повече от 10 месеца.

Като асистент визитката му е изключително интересна - помощник на Мартин Йол в Хамбургер, на Авраам Грант в Уест Хем, на Дик Адвокаат в Съндърлан, Утрехт и сръбския национален отбор.

На 53 години получава шанс да работи и у нас, като ще е поредният специалист от бивша Югославия, който го прави. През новия сезон ще се изправи срещу друг Петрович - Люпко, който води ЦСКА, както и Бруно Акрапович, който пък е треньор на носителя на купата Локомотив (Пд).