Ръководството на пловдивския Ботев излезе с официална позиция след тежката санкция, която клубът отнесе от Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз.

"Канарчетата" бяха глобени със 17 000 лева и наказани с един мач без публика, а причината е хвърленият предмет, който уцели Нестор Ел Маестро след края на дербито между Ботев и ЦСКА през уикенда.

Освен хвърленият предмет, глоби на клуба донесоха и запалените факли, които спряха мача за доста време, а от клуба коментираха случая.

В позицията се казва, че Ботев категорично осъжда поведението на своя фен, хвърлил предмета, но не смята, че цялата публика трябва да страда заради емоционалния изблик на един конкретен човек.

В позицията още се казва, че този инцидент не кореспондира с цялостоното европейско поведение на феновете и призова в бъдеще привържениците да се въздържат от подобни дейтвия.

Ето какво нписа Ботев на официалния си сайт:

"Позиция на ръководството на ПФК Ботев Пловдив

Уважаеми любители на футболната игра,

Във връзка с наложеното на клуба ни наказание, а именно мач без публика в предстоящата на 30.09.2023 година в Пловдив футболна среща с отбора на "Берое" Стара Загора, заявяваме следното:

1. Инцидентът с треньора на гостуващия отбор на срещата между "Ботев" и ЦСКА трябва да бъде адресиран към конкретен човек, но не и към цялата публика. Не сме съгласни с това хилядите привърженици на клуба да страдат заради единичен емоционален изблик на дадена личност. Разбира се, ръководството на ПФК Ботев Пловдив застава категорично срещу подобни прояви, които не кореспондират със спортсменството и европейското поведение на нашите привърженици, доказали го многократно от откриването на обновения стадион "Христо Ботев" до днес. Както много добре знаете, в домакинските сектори липсват метални заграждения, мрежи и подобни пособия, характерни за морално остарелите спортни съоръжения в страната, а публиката е буквално до самия терен. До този момент тя показва изключително културно и адекватно поведение, като доказателство за това е и фактът, че органите на реда не стоят пред трибуните, тъй като това не се налага.

2. Убедени сме, че борбата срещу подобни прояви, случвали се в множество футболни срещи през годините, при далеч по-голяма опасност за здравето на футболисти, треньори и длъжностни лица, трябва да бъде водена в името на футбола, а не в ущърб на тези, заради които същият съществува.

3. Що се отнася до паричната глоба, наложена като следствие от запалените факли и фойерверки от нашите най-страстни привърженици, то, макар и да я считаме за пресилена, приемаме наложеното наказание.

Уважаеми дами и господа в БФС,

Футболът е за феновете и те не трябва да страдат от действията на определен човек.

Вярваме, че ще промените наложеното наказание така, че хилядите пловдивчани, подкрепящи цивилизовано "Ботев", да не се чувстват виновни за нещо, което не са извършили.

В заключение бихме искали да призовем отговорните за развитието на футбола в България длъжностни лица да преразгледат взетото решение, като позволят на привържениците на "Ботев" и "Берое" да се насладят на поредния епизод от "Битката за Тракия".

С уважение,

Ръководството на ПФК Ботев Пловдив".