С водосвет и изпълнение на химна на Република България от военния духов оркестър на Съвместното командване на специалните операции на българската армия бе направено официалното откриване на стадион "Христо Ботев" в Пловдив.

По време на церемонията кметът на града Здравко Димитров връчи символично ключа на съоръжението на собственика на "канарчетата" Антон Зингаревич, а след това заедно двамата прерязаха лентата на "Колежа", информира БТА.

На събитието присъстваха още председателят на общинския съвет на Пловдив Александър Държиков, както и собственикът на фирмата, която отговаря за строителството на стадиона - Илиян Филипов.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ ОТКРИВАНЕТО >>>

"Честит празник. Това, което виждаме, е достойно за гордост. Имаме повод да се гордеем. Благодаря на всички, които прегърнаха "жълто-черната" идея да може поколения ботевисти да сбъднат мечтата си. Благодаря и на тези, които повярваха, че Пловдив

Снимка: БТА

има нужда от това спортно бижу. Благодаря на всички велики играчи, играли в този клуб, които записаха имената си със златни букви в историята. Благодаря на вярната публика на Ботев и на спортната общественост. Нека си пожелаем да имаме незабравими мигове с любимия отбор", заяви кметът Здравко Димитров

 

Илиян Филипов призна, че построяването на стадиона е била една от мечтите му.

"Това е едно голямо богатство. Щастлив съм, че изпълних една от големите си мечти - да построя нашия дом за всички. Имам още една мечта - нашият отбор да бъде в челните места, да сме щастливи и да се радваме на спечелена титла. Това може да стане с нашия слоган: "Красота, вяра, борба!", каза Илиян Филипов.

След официалната част видео обръщение към феновете на Ботев направи и легендата на българския футбол Христо Стоичков.

"Това, което сега виждам, е гордост за вас като ботевисти. Знаете, че Ботев винаги е бил люпилня на уникални футболисти и спортисти на България. Радвайте се и подкрепяйте отбора", обърна се към феновете Стоичков.

От Ботев (Пловдив) връчиха почетни плакети и на голяма част от легендите на клуба.