Министър-председателят на България - Бойко Борисов, коментира в "Спортното шоу на Дарик радио" бъдещето на спорта у нас.

Всички първенства и състезания спряха с обявяването на извънредното положение на 13 март, като на този етап няма пълна яснота когато ще могат да се подновят.

Премиерът сподели, че е наясно, че спортът липсва на хората, но на този етап запазването на нисък брой заразени е приоритет за страната.

"Това, че футболът ни липсва, не значи, че ще се промени ситуацията веднага. С всеки ден се опитваме да облекчаваме карантината, но и да пазим здравето. Ще мине и това чудо. Всички искат да чуят, че от утре - "Ура!" и хайде.

Трябва да внимаваме. Да се подсигурим за бъдеще. А не да бързаме. Докато няма ваксина, никой не може да бъде сигурен. Мачове, които си припомням има, но много липсва футболът. Всички сме зажаднели за футбол. Чувам, че се коментира беларуското първенство в ефир, все едно, че е английското.

Koйто и мой колега да се изкуши да угоди на нацията, вече плати с хиляди човешки животи. Не мога да си го позволя това.

Подготвили сме план за възстановяване за момента, в който карантината падне. Тогава състезатели и треньори ще бъдат тествани. Няма да има достъп на външни лица. Ще се настаняват в базите поединично. Ще има лекари, които да следят спазването и всички мерки. Ще има график за ползване на залите.

Мисли се по спортните въпроси. Внимателно наблюдаваме какво се случва в другите държави. Не е само футболът. Баскетбол, волейбол, всичко. В Германия в четвъртък ще си говорят по темата. Има ли положителна практика в настояще време, ще направим всичко, че да подпомогнем спортно-състезателната дейност на клубовете.

Преди пандемията осигурихме средства за няколко клуба. Да използват пандемията и да си оправят съоръженията", сподели той.