Бразилската футболна легенда Марта ще се оттегли от националния отбор след края на предстоящия Мондиал при дамите. 37-годишната футболистка е считана за може би най-великата състезателка в историята на спорта, след като шест пъти бе избирана за №1 в ежегодната класация на ФИФА, а също така е №1 по вкарани голове за "селесао" - тя се е разписала 115 пъти в 174 мача.

Световната титла обаче липсва в нейното резюиме. Макар да е играла пет пъти на световни футболни финали досега, Марта стига до спор за титлата само веднъж - през 2007, когато "кариоките" губят от Германия.

"Да, това ще бъде последното ми световно първенство и се оттеглям. Трябва да сме наясно, че идва един момент, в който трябва да променим приоритетите си. Мога да бъда единствено благодарна за всички теиз години в националния отбор. А възможността да играя на още един Мондиал, вече шести за мен, буквално е нещо сюрреалистично", заяви тя пред местните медии.

Първенството на планетата в Австралия и Нова Зеландия ще се проведе между 20 юли и 20 август. Бразилките са в група с отборите на Франция, Панама и Ямайка.

На клубно ниво Марта е играла за Вашко да Гама, Санта Круз, Сантос, шведските Умея, Тиресо и Росенгард, както и американксите Лос Анджелис Сол, Голд Прайд и Уестърн Ню Йорк Флаш, От 2017 година тя е част от друг тим от Щатите - Орландо Прайд.

Дебютира за Бразилия преди повече от две десетилетия - през 2002 година.