Бразилският национал Габриел Барбоса, по-известен с прозвището си Габигол, бе наказан за 2 години, след като бе признат за виновен в опит да заблуди проверяващите го по време на допинг контрол. 27-годишният футболист направи име с родния Сантос, след това изкара неуспешен период в италианския Интер, а сега играе за Фламенго, където се наслаждава може би на най-силните години в кариерата си.

Бразилската агенция за допинг контрол заяви, че Барбоса получава санкцията след гласуване, на което е бил признат за виновен в опит да направи измама, свързана с проверка за употреба на забранени вещества.

Самият футболист е категоричен, че не е виновен и вероятно ще обжалва наказанието си в Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана.

Наказанието му влиза в сила със задна дата - от 8 април 2023-а, когато всъщност е била и проверката, в която Габигол се е опитал да заблуди проверяващите. Това означава, че той няма да може да играе за Бразилия на Копа Америка това лято, както и че няма да бъде на разположение на клубния си отбор Фламенго.

"Никога не съм опитвал да преча на проверяващите или да ги мамя по какъвто и да е начин. Вярвам, че на по-висша инстанция ще бъде доказана невинноста ми", написа играчът в социалните мрежи и допълни, че от началото на кариерата си винаги е следвал всички правила, никога не е използва забранени вещества и е бил проверяван десетки пъти - винаги с отрицателен резултат.

Бразилското първенство започва на 14 април и завършва през декември, а ако санкцията остане в сила, то тогава Барбоса на 100% е аут за целия сезон на клубно ниво.

Габриел Барбоса е олимпийски шампион от Рио 2016, сребърен медалист от Копа Америка през 2021 година, а за Бразилия има 18 мача и 5 гола.

Откакто се завърна във Фламенго през 2019-а, той няма сезон с по-малко от 20 гола.