Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще има своето отражение върху футбола в страната, макар и не толкова тежко, колкото мнозина предричаха в началото на дългия процес.

Ако към играчите родени в страни от ЕС започнат да се прилагат правилата, които в момента важат за тези извън пределите на Стария континент, то 152 от настоящите футболисти във Висшата лига ще останат без работни визи.

Това обаче едва ли ще се случи, защото вече се говори за специален режим за футболистите, което да позволи на Висшата лига да остане най-популярното и гледано първенство в света.

Брекзит обаче със сигурност ще засегне школите на големите английски клубове, които са пълни с таланти от цяла Европа.   

С излизането от Европейския съюз, "Формуляр 19" на ФИФА автоматично ще спре да важи за клубовете на територията на Острова.

Той позволяваше трансферите на играчи между 16 и 18-годишна възраст между членките на ЕС без никакви условности.

През последните години доста млади играчи са пробивали в английските клубове, след като са идвали в тийнейджърска възраст на Острова, а най-ярките примери са световните шампиони с Испания и Франция - Сеск Фабрегас и Пол Погба.

Към момента практиката на отбори като манчестърските Сити и Юнайтед, Челси и Арсенал, бе да привличат десетки 16-годишни момчета от цяла Европа. Най-вече от Франция и Нидерландия.

На тази възраст те са значително по-евтини от вече развит и утвърден футболист над 20 години. В дългосрочен план обаче това може да се отрази добре на британския футбол, защото ще има повече местни момчета в големите школи.