Емилиано Сала загина трагично през януари 2019 година при самолетна катастрофа над Ламанша. Тогава аржентинският нападател трябваше да пристигне в Кардиф, за да подпише с местния Кардиф Сити, преминавайки в отбора от елитния френски Нант, но за съжаление това така и не се случи.

Смъртта на Сала бе разследвана дълго време, а островитяните отказваха да платят предварително уговорената трансферна сума на френските си колеги, като дори се стигна до дело в Спортния арбитражен съд в Лозана. Уелският тим го загуби и така ФИФА наложи санкция на Кардиф - забрана да прави трансфери в рамките на три трансферни прозореца.

Сега Сити са платили 7 милиона паунда на Нант, надявайки се, че ФИФА ще вдигне трансферното ембарго, наложено на клуба. Уелсците на практика покриват около 50% от първоначално уговорената сума, защото сделката бе за 15 милиона паунда.

Сала бе на 28-годишната възраст, когато загина. Преди да се съгласи да премине в Кардиф, той бе прекарал четири години в редиците на Нант, реализирайки 42 гола в 120 мача. В кариерата си аржентинецът игра още за Бордо, Орлеан, Ниор и Каен във Франция, както и за Соледад и Крато в родината си.