Буенос Айрес се стягаше за тежка нощ на насилие след пропадналия финал Ривер Плейт - Бока Хуниорс. Специални военни части се настаниха на ключови места в аржентинската столица, където напрежението бе огромно заради случилото се около стадион "Монументал".

Над 70 000 фенове на Ривер бяха изпълнили трибуните и улиците около арената (60-хиляден капацитет, отвън имаше много без билети), всички те масово тръгнаха да напускат района с обявяването на новината, че мачът се отменя. Случи се около 19,20 ч местно време.

Още бе светло и около 21 ч (2 ч българско време) бюлетинът на полицията гласеше, че вече има 56 ареста. Фенове атакуваха полицията, сбиваха се помежду си, имаше и погроми на автомобили.

Снимки: AP/БТА

Снимки: AP/БТА

Най-лошото се очакваше да се случва под прикритието на нощта, като историята на дербито показва, че ултра групите не пропускат случай да си уредят среща след такива двубои.

В случая - фенове на Бока Хуниорс на и около стадиона на Ривер нямаше, от пет години в Аржентина няма гостуващи агитки. На нито един двубой.

Само около този мач за последните три десетилетия има 14 смъртни случая, а 4 пъти дербито е отлагано заради насилие или невъзможност на полицията да се справи с охраната. Очаква се в неделя да се обсъди дори възможност реваншът да се играе при празни трибуни, но не е сигурно как полицията би реагирала - тогава проблемите отново ще се изместят по улиците, а това е по-трудната за овладяване територия...

Притеснително е какви новини ще дойдат на сутринта от Буенос Айрес - рано следобед у нас.

Снимки: AP/БТА

Снимки: AP/БТА