Микел Артета е новият фаворит за следващ уволнен мениджър в Англия, след като Арсенал отпадна от турнира Лига Европа на полуфиналите и почти сигурно няма да играе европейски футбол през следващия сезон.

Тимът е девети в класирането във Висшата лига, отпадна от двата турнира за местните купи, а последната надежда бе да спечели втората по сила континентална надпревара. Това обаче вече е затворена страница, след като Виляреал го елиминира на полуфинал с 2:1 и 0:0.

Ставките са около 2.10 Артета изобщо да е следващ уволнен наставник, а при 4.50 се котира шансът това да се случи още сега. Младият испански специалист пое Арсенал през декември 2019-а, като надеждите бяха големи.

Той е само на 39 години, смятан за един от визионерите в играта, а и след 2 сезона в екипа на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити, очакваше се да има промяна в подход, стил, резултати...

Вместо това Арсенал завърши миналия сезон на осмо място с 56 точки и голова разлика +8. Твърде слабо... Сега нещата са още по-притеснителни, като точките са само 49 при оставащи 4 двубоя, та може да не бъде достигнат и активът от миналата кампания.

Все пак Артета си "купи време" начело на отбора със спечелената Купа на ФА, но постигнатото е твърде малко да се говори за сериозен прогрес в клуб с амбициите на Арсенал.

Любопитно и донякъде - ирония на съдбата - е, че загубата от Виляреал с треньор Унай Емери може да е катализатор на процесите с евентуална раздяла на клуба с Артета.

Точно на мястото на Емери той бе назначен преди 18 месеца. 

Снимка: Getty images/Gulliver photos