Германия продължава да е единствената страна със спряно футболно първенство, която има ясен план кога и как ще го поднови.

Немците решиха, че на 2 май (събота), мачовете от местната Бундеслига ще могат да се завърнат.

Разбира се, това няма как да се случи по нормален начин, като стадионите ще останат затворени за публика.

Тежко решение, но пък неизбежно с оглед опасността от масово разпространение на заразата. А с връщането на двубоите, футболните ръководоители ще спасят клубовете от фалит, като също така ще разнообразят стоенето вкъщи на милиони хора.

"Билд" съобщи, че на последната видео среща между шефовете на немския футбол е взето решение, че на всеки стадион ще има максимум 239 души, като всички те ще бъдат тествани за коронавирус в дните преди мача.

В това число влизат играчите, треньорските щабове и други служители на двата клуба, като общата бройка ще надвишава 100 човека.

Освен това на всеки стадион ще се допускат до 30 журналисти, отделно от това ще има 36-членен екип, който ще отговаря за телевизионното излъчване на двубоя.

Топките пък ще бъдат подавани само от 4 деца, за разлика от 12-те, които Бундеслигата използва попринцип. Клубни служители и ВИП-гости, които нямат функция по време на самия мач, няма да бъдат допускани на стадиона.

Ще има и около 50 стюарда, които ще се грижат за спазването на мерките и ще предотвратяват евентуални фенски събирания около стадиона.

Подобен проблем изникна във Франция, когато мачът от Шампионска лига между ПСЖ и Борусия (Дортмунд) се игра пред празни трибуни, но пред стадиона се събраха над 5000 фена.

До този момент в цялата история на Бундеслигата има само един мач без публика. Това бе Борусия (Мьонхенгладбах) - Кьол на 11 март - последният преди прекратяването на шампионата.

Тогава на стадиона общо имаше близо 600 човека, но вече максималната бройка ще бъде 239.