Последният изигран мач от Бундеслигата бе пред празни трибуни. На 11 март футболистите на Борусия (Мьонхенгладбах) и Кьолн вероятно не са си представяли, че им предстоят два месеца, в които няма да играят, но това е факт. Пандемията от COVID-19 удари жестоко световния спорт, а за Бундеслигата, като едно от петте най-големи първенства в Европа, също имаше последици.

Дали заради превърналото се в клише "желязна немска дисциплина" или пък заради редица други фактори, именно Бундеслигата се очертава като първата значима лига на континента, която уверено прави крачки към подновяването си и доиграване на сезона.

Последната информация, която не е потвърдена официално, гласеше, че мачовете в Германия могат да бъдат подновени още на 9 май. На професионалните клубове в страната предстои среща, на която да бъде обсъдено как може да има рестарт идния месец. В Германия животът постепенно се приближава към нормализиране, като вече бе обявено, че ситуацията с коронавируса в републиката е "под контрол".

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Какво обаче предстои да се случи по стадионите? Със сигурност фенове няма как да има поне до август. Не е изключено този срок да бъде удължен. Терминът "пред празни трибуни" реално не е съвсем точен, защото с всички хора, отговорни за провеждането на даден мач, бройката за присъстващи на срещите скача до почти 300, но поне не говорим за десетки хиляди по трибуните. И така... как в Германия отново ще се играе футбол?

Всяка една от шестнадесетте федерални провинции ще определи колко точно обслужващи лица могат да бъдат на стадиона. Плановете на футболната лига могат да бъдат осуетени именно от местните власти, но с оглед на икономическите проблеми това е малко вероятно да се случи. 

Според самите организатори от футболната лига по-реална изглежда възможността за възстановяване на мачовете на 16 или 23 май. Вече е създадена работна група, която да определи медицинските и хигиенни мерки, от които ще има нужда. Стадионите ще бъдат разделени на три зони с по максимум 100 души във всяка - една за играчите, съдиите и всички около терена, втора на трибуните и трета около съоръженията.

Футболистите ще бъдат тествани редовно, като за целта ще бъдат необходими 20 000 теста, както и наистина стриктни организационни действия. Мартин Ейхнер, епидемиолог от университета в Тюбинген уточнява, че когато някой е заразен с вируса, той може да даде положителен тест след едва няколко дни. Паралелно с това изключва опцията за бързи тестове, описвайки я като недостатъчно достоверна.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Клубовете имат жизнена нужда от мачове, за да могат да получат полагащите им се пари от телевизионни права. Просто за да оцелеят, като това се отнася най-вече за тимовете от втора дивизия и от долната част на клсирането в Бундеслигата.

Повечето тимове вече тренират, макар и на малки групи, за да спазват указанията. Както и задължителната дистанция по време на тези странни за самите футболисти, но така необходими занимания.

Футболната лига вече изпрати до всичките си членове списък с 31 инструкции за тренировките. Едно от изискванията е да бъдат създадени специални центрове за играчи и треньори, които показват симптоми. В съблекалнята се влиза само при разстояние от два метра между играчите, а традиционните общи обяди са забранени.

Всичко в името на единствената и най-важна цел в момента - завършване на сезона.