България ще има много тежка конкуренция в битката да приеме мачове от Мондиал 2030 по футбол.

В четвъртък президентът на БФС Борислав Михайлов отново потвърди, че кандидатурата на обединената Балканска футболна коалиция ще се случи, в партньорство с Гърция, Сърбия и Румъния.

Но дотук е сигурно, че Англия ще опита да спечели домакинството, вероятно заедно с Шотландия, Уелс, а може би и Република Ирландия. Световно първенство по футбол в родината на играта е имало само веднъж, и то преди повече от половин век.

Много сериозна е кандидатурата на Южна Америка, след като днес Чили обяви, че се присъединява към общата квота на Аржентина, Парагвай и Уругвай за домакинство през 2030 година.

Много е вероятно именно това да е фаворитът за надпреварата, защото първенството след 11 години бележи точно век от първия Мондиал - 1930 г. в Уругвай. Символиката може да наклони везните и ФИФА да върне турнира там, откъдето преди 100 г. започна неговата история.

Новината, че "обединена Южна Америка" тръгва да печели домакинството, е тежък удар по амбициите, афиширани на Балканите за приемане на грандиозния форум.