ЦСКА загуби два от първите си три пролетни двубоя в първенството и въпреки това скъси разликата до лидера Лудогорец от 6 на 5 точки.

Това е позитивният поглед върху старта на отбора за 2019 г., но има и друг такъв - че "червените" изпуснаха златен шанс в момента да са равни с шампиона или дори да водят в класирането, при очевидните колебания в играта на тима от Разград.

Но след нулев трансферен прозорец, в който не бе привлечен нито един играч. Простете ни, че изключваме върнатите от преотстъпване Иван Турицов и Слави Петров, както и лицето Фитина Омборенга от Руанда, за което не знаем дали изобщо някога ще стигне до първия отбор.

Но докато Лудогорец, Левски, Берое и Ботев се подсилиха с познати и доказани играчи или доста сериозни като визитки такива, ЦСКА е напълно пасивен.

Трансферният прозорец у нас затваря на 28 февруари с края на работния ден, което означава, че "червените" имат два дни за действие. Очаква се такова да има, като четири са позициите, които са посочени за подсилване от треньорския екип.

Въпросът е дали ръководството и хората, отговорни за това, ще одобрят и успеят да подпишат с необходимите попълнения. До момента входящи трансфери реално няма, а часовникът цъка...

ЦСКА се оглежда за ляв и десен крайни защитници, централен бранител със силен ляв крак и офанзивен полузащитник, който може да играе на няколко позиции в атака. 

Някои от разглежданите опции, по неофициална информация, са добре познати имена. Двама от тях са свързани с ЦСКА и носили капитанската лента на отбора в определени периоди.

Опитният Иван Бандаловски (Берое) е един от вариантите, като неговото привличане може да отговори на два въпроса едновременно - с десния бранител и, при нужда, в центъра на отбраната.

Друг такъв играч е Павел Виданов, който за последно бе в Славия, също играл на "Българска армия", носил екипа на България и с достатъчно опит в чужбина. Той не само може да играе на две позиции в отбрана, но и е играл под ръководството на Любослав Пенев в ЦСКА и националния тим.

Най-желаният вариант за офанзивен халф е Тодор Неделев, но неговото привличане сега би било огромна изненада. А и не личи ЦСКА да гори от желание да последва летния си интерес към най-добрия полузащитник в първенството. Пак - донякъде озадачаващо.

Няколко играчи от чужбина също са следени, като дългата мисия на главния отговорник за трансферите в клуба Стойчо Стоилов е завършила с набелязването на поне 6 цели за четирите позиции, всички те от Южна Америка.

Ще бъде изненада, ако ЦСКА не посегне към привличането на нови играчи до четвъртък, особено при никак нелошия баланс на пазара от гледна точка на клуба, в последните два трансферни прозореца. Фернандо Каранга и Кирил Десподов донесоха близо 7 милиона евро в касата и е странно, ако поне част от тях не бъде инвестирана в класа на терена.

Защото не един привърженик, журналист или футболен специалист е повдигнал вежди в неделя, когато е видял списъка с резервните играчи на ЦСКА - и то, за дерби с Левски.

Той съдържаше следното:

Слави Петров (20 г., вратар), Жоржиньо (23 г.), Енрике Рафаел (25 г.), Йоан Бауренски (17 г.), Мартин Смоленски (15 г.), Валентин Антов (18 г.) и Борислав Будинов (19 г.). 

При цялото ни уважение към това да се дава път на младите играчи, това не е състав на тим, който има амбиция за върха. Особено пък за дерби мач, който се печели с опитни бойци.

Дали затова, дали заради друго - резултатът бе 0:1 за Левски...