Президентът на УЕФА - Александър Чеферин, обяви намерението си да се кандидатира за нов мандат начело на централата.

В момента словенецът кара своя втори мандат като президент на европейския футбол. Пост, който зае след отстраняването на предшественика си Мишел Платини. Той бе избран за първи път през 2016-а, като три години по-късно отново спечели доверието на страните членки.

По време на събитие в Рим Чеферин обяви, че през април 2023-а със сигурност ще се включи в битката за трети пореден мандат, а на този етап изглежда, че конкуренти няма да има.

Макар все още да има време за заявки, по думите на Чеферин няма абсолютно никакви индикации да се появи негов опонент.

Словенецът се прослави като един от най-големите противници на плана на богатите клубове за Суперлига и обещанията му да се бори докрай за осуетяването на този план със сигурност се харесват на федерациите.

Освен това той извърши обещаните реформи в европейските турнири, които задоволиха както големите шампионати с това, което предстои да се случи в Шампионска лига от новия сезон, така и малките със създаването на турнира Лига на конференциите.

Той също така бе главният мотор зад появата на турнира Лига на нациите, който също е добре приет сред по-скромните членки на УЕФА, защото им дава допълнителен и далеч по-лесен шанс да отидат на голямо първенство.

Именно заради това се смята, че подкрепата към Чеферин е сериозна и нито един кандидат не би се впуснал в една наглед загубена надпревара.