В Прага директивата бе ясно казана - само две победи и нищо друго, преди Чехия да приеме в европейски квалификации България и Черна гора.

Гостуваме на чехите в петък от 21,45 ч (пряко по БНТ 1), като ситуацията в групата дотук е, че нашите са с 2 т. (по 1:1 с Черна гора и Косово), а съперникът - с 0. Тимът на селекционера Ярослав Силхави загуби на старта от Англия с 0:5 и не е изиграл втори мач.

Чехия се готви за две победи, а асистентът на селекционера Иржи Шитри бе категоричен: "Ние сме фаворити и трябва да бием, нямаме никаква алтернатива."

Любопитно, но и показателно донякъде е, че докато в нашия лагер от първия ден на квалификациите се говори за това как "трябва да преследваме второто място", в чешкия се целят в първото. За това говориха и Силхави, и звездата Патрик Шик. Те вярват, че могат да изпреварят дори суперфаворита Англия, от когото загубиха тежко на старта. За Евро 2020 се класират първите два тима в групата.

Треньорът призна, че всички в лагера са здрави, освен Онджей Челюстка (Анталия) и Марек Сухи (Базел). И двамата защитници са с леки травми, но е почти сигурно, че ще играят в петък.

Чехия очаква пълен стадион за мача на култовия стадион "Летна", или както се нарича сега - "Генерали Арена". Имаме ужасни спомени от гостуванията си в Прага, но сега е задължително да измъкнем точка от този мач. Срещата ще е и първа за селекционера на България Красимир Балъков.

Съдия на мача ще е унгарецът Томаш Богнар, когото познаваме от два мача, които е свирил на националите ни. През 2018-а той бе рефер при 2:1 над Казахстан в контрола, а през 2015-а ръководи успеха ни над Азербайджан с 2:0 в европейска квалификация.

Букмейкърите не ни дават големи шансове в Прага. Коефициентите за успех на чехите са около 1.55, докато тези за българска победа скачат над 6.50. Ремито се котира около 4.00.