Странната за спорта ситуация, породена от събитията в Украйна, продължава да размества пластове, които доскоро смятахме за непоклатими и напълно стандартни.

Шампионът на Европа Челси тази вечер гостува в Лил за реванш от осминафиналите в турнира на първенците, като има и комфортен аванс от 2:0, взет в първия мач в Лондон.

Но няма нищо комфортно около клуба напоследък, след като санкциите срещу Роман Абрамович парализираха дейността на лондонските "сини". Да, Челси все пак ще пътува (с изключително орязани възможности за разходи) и би следвало тази вечер от 22 часа да излезе на терена на "Пиер Мороа" в Лил.

Но утре е напълно възможно, ако се класира за четвъртфинал, да бъде спрян от участие сред най-добрите осем в Шампионската лига. Интригуващият по далеч повече от една причина мач ще гледаме днес по Ринг.

Челси пътува за Франция, като всичко около гостуването бе отдавна уредено и резервирано - именно това е причината санкциите да не засягат този двубой. УЕФА дори излезе с официално обяснение, след като френските медии призоваха на Лил да бъде присъдена служебна победа срещу отбора, който "е санкциониран в цяла Европа и дори в собствената му страна". 

Но европейската централа уточни:

"УЕФА потвърждава провеждането на двубоя, който е бюджетиран и заложен в програмата преди санкциите на Европейския съюз към Роман Абрамович и прибавянето му в черния списък. От друга страна, при квалификация на Челси за следващия кръг, въпросът ще бъде разгледан по нов начин."

На практика това е намек, че дори да се класира по спортен път на терена, което би следвало да е доста вероятно, шампионът на Европа може да бъде спрян от участие административно. Или просто да не може да си плати разходите по пътуване и престой за следващия двубой, като всички разплащателни сметки са блокирани.

Както и да продаде билети за домакинството си, което пък ще остави празни трибуни за четвъртфинал в Шампионската лига... Сценарий, който изобщо не изглежда добър за УЕФА.

Ситуацията е абсурдно-стряскаща, а един от най-скъпите състави в света, където играят поне 20 футболисти, които имат възможност да поемат индивидуално разходите на целия отбор до края на сезона, може да бъде "анулиран" от него.

Възникват и други въпроси: Ако шампионът бъде изваден от турнира, ще бъде ли сложен в жребия? Ще има ли служебна победа на някой четвъртфиналист? Или пък Лил ще бъде върнат на негово място?

Снимка: AP/БТА

В другия осминафинален реванш тази вечер Ювентус приема Виляреал след 1:1 в Испания в първия мач.

Тази среща изглежда далеч по-интригуваща като футболна завръзка, но пък остава в сянката на случващото се около Лил-Челси заради събитията извън терена. Все пак Юве и Виляреал ще гледаме от 22 часа по btv action.

Домакините продължават да живеят с мечтата за този трофей, който са печелил твърде малко пъти за статута на клуба от Торино - две купи в цялата история на "черно-белите".

Битката е малко по сценарий "Давид срещу Голиат", като от едната страна е европейският колос Ювентус, покрит с титли, звездни играчи и с огромен бюджет, а от другата - "жълтата подводница" от 50-хилядното градче в Испания, която навигира през океана на големите риби във футбола и търси мястото си там.

И го намира все по-успешно, като през миналия сезон спечели другия трофея, в Лига Европа, побеждавайки на финала гранда Манчестър Юнайтед.