В събота вечер Роман Абрамович обяви, че предава английския футболен Челси в ръцете на тръст, който оттук нататък ще се грижи за клуба. Новината идва след няколкодневни разкрития и полемики в Лондон, че още от 2019-а руският милиардер е бил с готова и издадена заповед за блокиране на бизнес начинанията му във Великобритания. Но тя не е влязва в сила, а сега се очаква Абрамович да е един от бизнесмените от Русия, които попаднат под ударите на строги санкции от европейските и британските власти след инвазията в Украйна.

Роман не получи подновяване на визата си за Великобритания и не е влизал в страната от 2020-а. Той обаче не пропускаше голям мач на Челси в Европа, като вдигна трофея миналото лято, когато отборът му стана шампион на континента в Порто, където победи Манчестър Сити.

За 19 години Абрамович промени изцяло Челси - от клуб, който бе спечелил общо една шампионска титла на Англия за цялата си история (през 50-те години на миналия век), както и две Купи на купите в Европа, "сините" днес са един от грандовете на футбола. Те имат във витрината си шест титли на страната, два трофея от Шампионската лига, световна клубна купа, приз в Лига Европа, както и 8 триумфа за Купата на ФА (преди идването на руснака бяха три). Казано накратко - с привличането на играчи за над 1,5 милиарда евро, както и някои от най-елитните треньори в света за този период (Моуриньо, Анчелоти, Сколари, Конте, Тухел), Абрамович превърна Челси в колос. Спечелените трофеи от неговото влизане на "Стамфорд Бридж" през 2003-а са 20.

Какво ще се промени от съботната новина?

Поне на пръв поглед - нищо особено. Роман няма да ръководи както досега Челси пряко, като вероятно няма да привиква мениджърите преди да ги назначава на срещи на яхтата си в Монте Карло. И няма да нарежда уволнението им по телефона, както се е случвало и с Моуриньо, и с Анчелоти.

Но тръстът, за който се споменава, че поема управлението, се оглавява от Мария Грановская (негова дясна ръка и директор досега), Брукс Бък (председател на клуба) и Гай Лорънс (директор). Това са тримата ръководители, които и досега оперативно движеха нещата. Големият вратар от миналото Петер Чех ще продължи да е основен двигател в спортно-техническите процеси.

Челси е сравнително устойчив модел, който не зависи от субсидията на Абрамович днес, както бе в първото десетилетие от неговото управление.

Сега клубът е оценяван като бранд на 3,2 милиарда долара. Академията и базата му са произведение на изкуството (построени с парите на Роман, естествено), от където излизат ежегодно десетки подготвени играчи за първия отбор и из цяла Англия и Европа. Може да има свиване на трансферните разточителства, но клубът е подготвен достатъчно добре за това.

Той мина през наказание от ФИФА за два трансферни прозореца, в които не можеше да привлича играчи. Има достатъчно широк състав плюс несекваща поточна линия от младоци, идващи от академията.

Да, парите може да намалеят. Пряката власт на Абрамович и респектът, който идваше с нея - също. Постепенно може да има и някаква промяна в отношението, статута и имиджа на клуба, свързван с един от най-приближените до Путин олигарси от Русия. Но Челси натрупа вече репутация на глобален бранд и огромна популярност по света - немислими неща преди ерата "Роман". Тимът няма да отиде в крайности като финансова несъстоятелност или спортно-технически кризи и периоди на упадък.

Ключово е какво ще се случи с имиджа на "сините" в световната игра най-вече от гледна точка на това каква сила ще имат да привличат големи играчи и треньори. Вече се говори за недоволство у Томас Тухел, настоящия мениджър, който може да поиска да си тръгне в края на сезона. Засега всичко е неофициално, но... Така ще е в следващите седмици, в които за първи път от почти две десетилетия около този клуб витае някаква несигурност.