https://sja.sportradar.com/w/DirBG/16409376/0131/bg

 

България взе третата си точка в квалификационната група за Евро 2020 - измъкна я от Черна гора с 0:0 в Подгорица.

Националният отбор изравни антирекорда си за поредица от мачове без победа - вече са 10, който датира от периода 1952-1954 г. За последен път сега България записа успех над Кипър (2:1) преди 363 дни в домакински мач от Лигата на нациите.

А в случая съперникът бе удобен за спиране на серията. Срещнахме в Подгорица отбор, който е на нашия хал, а след това невдъхновяващо 0:0 има също толкова точки в групата - 3.

Балъков пусна на терена като титуляр Георги Пашов, за когото това бе дебют в официален двубой. Бранителят на Арарат обаче имаше проблем с напрежението и сбърка неведнъж в мача.

Като цяло защитата се справи, допускайки едва 2 добри ситуации за гол на черногорците.

Но твърде малко показаха хората пред отбраната - халфовете и нападателите. Заплахите идваха от пробивите вляво на Антон Недялков и активната игра на Божидар Краев.

Галин Иванов и Краев имаха положения да отбележат преди почивката. След почивката най-доброто положение се откри пред Йовович от домакините, който изпусна от 3 метра, а вратарят ни Пламен Илиев предотврати попадение. И - вероятно - загуба. Това бе от мачовете, в който първият гол щеше да има почти сигурно стойност на победа.

Чак в последните 3 минути България имаше ситуации за гол в разочароващо второ полувреме - два пъти Георги Костадинов можеше да донесе победата.

Тъжно - оставаме последни в групата за Евро 2020 и чакаме в понеделник "гилотина". Тя ще бъде под формата на домакинство срещу големия фаворит Англия, който загуби изненадващо от Чехия с 1:2 и ще трябва да побеждава до края, за да е сигурен за първото си място.

Ние такива проблеми нямаме. Ремито в Черна гора ни елиминира и на теория от уравнението за първите две места в групата, което така или иначе бе напълно ясно като "невъзможна мисия".

Остава да се надяваме на плейофите в Лигата на нациите напролет. И на това играта на отбора ни да се промени в позитивна посока.

Как точно ще стане това, не е ясно. Ако търсим тенденция в мачовете на отбора при Балъков, тя е категорично негативна - представянията на отбора избледняват от 1:2 срещу Чехия в Прага, през 2:3 от Косово у дома, 0:4 в Лондон срещу Англия и тъжното 1:3 от Ейре в Дъблин, па макар и в контрола.

В Подгорица не видяхме почти нищо, и то срещу определено най-слаб от споменатите съперници.