Един от хората, броен сред най-добрите млади таланти във футбола, наскоро написа автобиографична книга. Нейното заглавие е "Черно Самба: Още в играта".

Роденият в Гамбия нападател направи кариера в Англия, но далеч от очакванията и потенциала, който се виждаше в ранните му мачове. През 2015-а, едва на 29 години, се отказа след серия травми.

Историята му е мрачна, описана съвсем подробно в книгата. Пред CNN Самба издаде някои от "тайните" в нея.

Още от детска възраст се зареждат нещастия, които рефлектират върху неговото развитие като личност и професионален футболист. Черно е бил на едва на 6 години, когато се мести от Гамбия в Лондон.

"Исках да бъда професионален играч, само за това мислех и бях много щастлив, че ще съм с майка ми и брат ми - споделя Самба. - Когато бях на десет години участвах в мач на училището ми и вкарах осем гола. Можех да усетя как вече всички ме гледаха по различен начин."

Снимка: Twitter

Не след дълго втородивизионният Милуол привлича младия талант. За академията на лондонския клуб той отблезва 132 попадения. Талантът му е забелязан от водещи клубове като Манчестър Юнайтед, Арсенал и Ливърпул. Въпреки че е фен на "червените дяволи", Самба избира офертата на Ливърпул. Черно очаквал с нетърпение да чуе новини за трансфера си там от своя мениджър и своята майка, но сделката пропаднала.

"Просто се строполих на земята - спомня си Самба. - Бях на 15-годишна възраст и започнах да плача. Бях съкрушен и от този момент моят живот тръгна надолу."

Момчето избира да остане в Милуол и подписва първия си професионален договор, който щял да влезе в сила на 17-ия му рожден ден. Но още напрежение се струпва върху плещите на младежа. След мачове за английския национален отбор до 17 години, в който по това време играе и Уейн Рууни, получава и "тежкия" етикет на следващата звезда на английския футбол в компютърната игра "Football Manager". Самба не съумява да се справи с това напрежение.

Снимка: Twitter

"Аз се опитвах да сравня своите умения с показателите, които имам в играта - казва днес. - Понякога моите съотборници ми се подиграваха как в компютърната игра пише, че мога нещо, а в реалния живот не го умея. Това повлия на моята психика."

Развитието на тъмнокожия футболист съвсем се забавя и той не успява да направи дебют за първия тим на Милуол.

Постепенно животът му се превръща от мечта, която е на път да се сбъдне, в кошмар. Трансфер в елитния испански клуб Кадис му предоставя втори шанс за голям футбол, далеч от всички очаквания и критики в Англия.

Снимка: Twitter

Но в слънчева Испания Самба получава контузия и това води до пристрастяването му към болкоуспокояващи.

"Бях самотен, усещах празнота. Имах най-хубавия апартамент, а си мислех за случилото се в Англия. Исках да сложа край на живота си", споделя той.

И действително - прави опит за самоубийство чрез свръхдоза, но бива намерен в безсъзнание в своя апартамент от съотборник.

След това започва неговата авантюринстична обиколка из Европа. Той преминава във втория отбор Малага, след което се връща в Англия, където играе за Плимут и Рексъм. Има престои във финландския Хака, гръцкия Панетоликос, норвежкия Тьонсберг...

Черно Самба решава да прекрати кариерата си на 29 години.

Сега той се радва на щастлив семеен живот със съпругата си и своята дъщеря. Има желание да се развива в треньорската професия, като дори е започнал и курсове. Автобиографията му е рекламирана в новата игра на "Football manager".

В книгата той споделя:

"Искам следващото поколение да се учи от моите грешки. Единственият начин да кажа на света какво се е случило с мен, е чрез тази книга."