На 24 октомври смело можем да кажем на любимата игра на милиарди - "Честит рожден ден, футбол!".

Днес се навършват 161 години от деня, в който е създаден първият футболен клуб в света.

Името му е Шефийлд ФК, ражда се в малкото паркче на Томас Аслин Уорд, в предградието Хайфийлд.

Шефийлд се смята и за роден град на играта заради този факт, а когато година по-късно са приети първите правила, те са наречени Шефийлдските правила на футбола.

Основателите на клуба са Уилям Прест и Натаниъл Кресуик. Пионери в дело, което днес е глобален социален феномен.

Една от идеите им е, че футболът трябва да е игра, но и място, където хората се събират и общуват без значение от класовата им принадлежност.

Шефийлд ФК не е Шефийлд Уензди, не е и Шефийлд Юнайтед - клубове, за които вероятно сте чували, и които са печелили трофеи и слава в английския футбол.

Не. Футболен Клуб Шефийлд никога не е бил част от професионална надпревара, остава на аматьорско ниво и днес, когато празнува 161-вия си рожден ден.

В наши дни организацията е с 12 отбора - от тим до 14 г., до такъв за ветерани (над 35).

Изповядва принципите, заложени на първото събиране преди 161 години. Честност, социална значимост на играта, внимание към подрастващите и предаване на уменията от мъжете на децата. Тоест - вече не само от мъжете... Има и женски отбори.

Рекордната посещаемост в историята на най-стария клуб е 2011 зрители срещу Бартън Роувърс през 1977 г.

ФИФА почете клуба преди 11 години, когато той навърши 150 от началото на съществуването си. Призна го официално за най-стар, награди го, а тогавашният президент Сеп Блатер отиде в дома на Шефийлд ФК и даде лично плакета на настоящите му ръководители.

Активен в социалните мрежи, следван от над 50 000 души във фейсбук, популярен и уважаван в Англия. Съществува и днес, не търси допир с модерния футбол и парите в него, остава си такъв, какъвто е създаден да бъде.

Честит рожден ден на футбола в деня, в който се е родил първият клуб в играта.