Само няколко дни остават до края на сезона в Първа лига, а една от големите интриги остава около битката за оцеляване.

Точно два кръга остават за намиращите се в долната шестица отбори, като с три мача днес възелът за оцеляване може да започне да се разплита.

Към момента в тази долна шестица има само две сигурни неща. Едното е, че Берое нямам как да изпадне, а другото е, че Етър вече от няколко седмци няма как да се спаси. Класирането е следното: Берое с 42 точки, Локомотив (София) с 33, Пирин с 31, Хебър с 30, Ботев (Враца) с 29 и Етър с едва 16.

Директно изпадат последните два тима в класирането, а третият отзад напред ще играе бараж, най-вероятно срещу Марек (Дупница).

Странно защо, но трите двубоя днес не са по едно и също време, каквато е практиката из Европа в последните кръгове. От 16:30 Етър посреща Ботев (Враца), от 18:45 Берое посреща Локомотив (София), а от 21 часа е най-интригуващият мач между Пирин и Хебър.

А ето и до какви размествания може да доведат днешните мачове:

Ако в първия мач във Велико Търново домакините спечелят, то Ботев (Враца) при всички пложения ще влезе в последния кръг в зоната на изпадащите, а същото за врачани важи и при реми.

Победа на Ботев в Търново обаче при всички положения ще ги постави над зоната за директно изпадане с 32 точки.

След това идва ред на мача в Стара Загора, където вече спасилият се Берое посреща Локомотив.

Ако по-рано Ботев не спечели в Търново, то Локомотив няма как да изпадне директно и това вече ще е ясно за столичния тим преди първия съдийски сигнал.

Снимка: БТА

Ако Ботев също така не е спечелил мача си в Търново, то Локомотив ще е наясно, че само точка срещу Берое ще е достатъчно за спасението на "железничарите", които за тяхно щастие имат по-добър актив в директните мачове срещу всеки от опонентите си в тази битка за спасение.

Разбира се, това са положителните сценарии за Локомотив. Ако Ботев си спечели мача в Търново, а "железничарите" загубят от Берое, то всичко и за водения от Красимир Балъков тим ще се решава в последния кръг.

И така стигаме до мача в 21 часа между Пирин и отбора в най-лоша форма в първенството - Хебър.

В този мач сценарий за сигурно спасение има само за Пирин. Той минава не само през победа над Хебър, но и през задължителното условие Ботев да не спечели в Търново.

Все пак победа на Пирин ще означава, че "орлетата" няма да изпаднат директно, защото ще дръпнат с 4 точки пред Хебър. Победа на Пирин също така ще означава, че дори и Локомотив да е допуснал поражение в предишния мач, "железничарите" също няма да изпаднат директно.

Хебър може да избегне директно изпадане само при победа, но и поражение на Ботев (Враца) в първия мач за деня. Също така няма вариант, при който Хебър тотално да се спаси и да избегне дори шанса да играе бараж.

Булфото

Равносметката от тази заплетена долна шестица е, че кръг преди края няма как да знаем името на втория директно изпадащ отбор и интрига ще има до последния ден.

Все пак има какво да се решава днес. При определени сценарии три отбора мечтаят за сигурно спасение още днес, или поне за избягване на директното изпадане и преминаване през бараж.

Три интригуващи мача с голям залог.

16:30 Етър - Ботев Враца

18:45 Берое - Локомотив София

21:00 Пирин - Хебър