Отчетите на Манчестър Юнайтед за финансовата 2022-ра видяха бял свят в разгара на подготвяната сделка за влизане в клуба на нов собственик.

И показват картина, която до голяма степен обяснява желанието на фамилия Глейзър най-после да продава.

Юнайтед дължи 969.6 милиона британски лири като банкови заеми, трансферни суми (стари задължение с лихви, които се изплащат разсрочено) и към компании, работещи за маркетинга около клуба.

Главницата по дълговете е около 700 милиона, но лихвите се трупат лавинообразно, и въпреки че "червените дяволи" продължават да са сред петте най-големи клуба в света по оборот, той бележи отстъпление.

За първи път от старта на изследванията във футбола на компанията "Делойт", през тази година Юнайтед е пети по този показател след Реал, Барселона, Ливърпул и Манчестър Сити. И току пред Челси.

И все пак годишният оборот на клуба и неговата глобална популярност като марка гарантират дълговете, които не притесняват босовете.

Други интересни числа са тези в графата "заплати" на първия отбор.

Там има намаляване с близо 20 процента в разхода, което се отдава най-вече на факта, че Кристиано Роналдо е "приспаднат" от сметките - неговият договор бе прекратен през декември и е вписана прогнозната сума за първите шест месеца на тази година.