Северна Македония се класира на първото си голямо първенство - Евро 2021, като взриви отзиви, реакции и еуфория в Скопие. Постижението си е постижение - отборът на треньора Игор Ангеловски ще играе на европейското срещу Нидерландия, Австрия и Украйна, докато много други ще го гледат по телевизията. Само от региона - ние, сърби, гърци, румънци... Отбори, оставили следа в историята на континенталния форум, и с далеч по-големи традиции във футбола.

И как се случи това? Чудо ли е? 

Преди да чуем и прочетем крайни оценки от типа "и тия ни изпревариха на футбол", нека бъдем реалисти - е, не, те поне още не са. Или поне, няма никакви свидетелства затова в резултатите и дори в това класиране. Както и няма никакво футболно чудо в постигнатото, нито аналогии с нашия 17-ти ноември и "Парк де Пренс" по някакъв начин са адекватни. Защото и такива вече се появиха в социалните мрежи - това всеядно и понякога изпреварващо фактологията хищно животно на голите емоции.

Казано направо - северномакедонците са на европейското просто, защото регламентът им отвори уникална възможност, която те използваха.

За да ви подготвим с малко поддържащи аргументи и да не кажете, че опитваме да омаловажим какво постигнаха играчите на Ангеловски, ето ги фактите.

Страната не е някаква сила последните 10 години като национален тим, резултатите са си направо посредствени (не, че от нашето положение можем да съдим много строго другите за това) - 18 победи в 60 официални мача, като по-впечатляващи са една над Сърбия и една над Норвегия. За сравнение, дори България в този нелек период за футбола ни, успя да бие Нидерландия, Швеция и Чехия, че ударихме и Португалия в контрола.

На клубно ниво - почти нищо. Едно единствено историческо класиране на Вардар в групите на Лига Европа през есента на 2017-а, когато тимът записа 1 т. от 6 мача. Останалото са отпадания в първи и втори предварителни кръгове, рядко достигане дори на трети в квалификациите.

И тук, а и при резултатите на националния тим за десетилетие назад, северномакедонците не могат да се сравняват с нито една от държавите на Балканите, които пропускат първенството. С което опитваме да ви кажем, че няма някакви явни белези на това, че техният футбол като цяло прогресира ярко и класирането в четвъртък е плод на този прогрес.

Единственият такъв белег е, че имат нелошо поколение с играчи, които изкараха доста време заедно и са в солидни западни клубове - трима в Серия А (Елмас, Пандев, Несторовски), един в Спортинг (Ристовски) и един в Лийдс (Алиуски). Но в никакъв случай не са звезди.

Та - как тогава Северна Македония е на Евро 2021, а България, Гърция, Сърбия, Румъния - не?

Ето как. Регламентът на УЕФА отвори вратите за почти всички да имат шанс да стигнат това т.нар. "широко европейско първенство" през турнира Лига на нациите. Отборът на Ангеловски, заради нисък коефициент, бе поставен в поток D, където са най-слабите тимове. В четирите групи водещите състави бяха Северна Македония, Косово, Беларус, Грузия... Останалите - Малта, Гибралтар, Андора, Сан Марино, Естония, Люксембург и т.н.  Онези, които обикновено наричаме "аутсайдери", когато ги видим в квалификационни групи за Мондиал или Евро.

Нито един от 16-те отбора в потока никога не се бе класирал на голям форум и бе ясно, че ще имаме дебютант от тук на европейското.

В групата на северномакедонците бяха още Армения, Гибралтар, Лихтенщайн. Тя бе спечелена с 5 победи и загуба с 0:4 от арменците, които обаче пропиляха много точки в други мачове и останаха втори. Така Скопие знаеше, че ще има шанс на бараж, каквото и да се случи в европейските квалификации.

Снимка: AP/БТА

Там се случи очакваното. В група с Полша, Австрия, Словения, Израел и Латвия, северномакедонците останаха трети и нямаха шанс за плейоф през този прозорец. Биха два пъти Латвия, както и Словения и Израел у дома. Загубиха по два пъти от фаворитите Полша и Австрия. Не бе слабо представяне, не се и надскочиха. Никой не им даваше шанс да изместят австрийци или поляци, както и стана.

Дойде и големият шанс - два мача, които даваха път към европейското. В подобна позиция бяха и българските национали, но... не съвсем. Ние трябваше да бием Унгария, а после да се изправим срещу победителя от Румъния и Исландия, за да стигнем първенството догодина. И трите отбора играха на Евро 2016, а исландците бяха и на Мондиал 2018. Сериозни съперници от средна и над нея европейска класа. Компания на състави поне от нашата черга, че и по-класни.

Северномакедонците чакаха мач у дома с Косово, а после - гостуване на победителя от Грузия - Беларус.

Трудно 2:1 над косоварите ги прати на решаваща битка в Тбилиси снощи и там спечелиха с гол на стария майстор Горан Пандев, който догодина по време на европейското ще стане на 38 години. Заслужи си, човекът, историческото участие на голямо първенство.

И така - за да играе на Евро 2021, Северна Македония победи по два пъти Гибралтар и Лихтенщайн, веднъж Армения у дома, Косово на свой терен и Грузия навън. Това е пътят, пратил на финалите дебютантите на Ангеловски.

Просто уточняваме - не толкова знаменита футболна класа, колкото щастлива прищявка на регламента, която отвори шанс. Разбира се, мачовете трябва да бъдат спечелени, независимо срещу кого са, а северномакедонците го направиха. Заслужиха си мястото на европейското, което е безспорен успех.

Остава въпросът - дали няма да видим доста тимове, опитващи да изпаднат по-долу в потоците на Лигата на нациите, за да имат такава възможност? Защото се оказва, че ако си при аутсайдерите, шансът ти за място на голямо първенство е по-голям, отколкото ако мериш сили със средната класа.