Роберт Левандовски е актуалният футболист №1 в света, обрал всички награди за миналата 2020-а. Разбира се, без "Златна топка", която списание "Франс Футбол" се отказа да връчи заради странната ситуация и накъсания от пандемията сезон.

Но на 32 години Лева вероятно най-после получи заслуженото признание за най-добрата деветка в световния футбол. И нещо повече - в събота головият терминатор на Байерн счупи рекорд, който бе считан за немислим, недосегаем и вечен.

В 90-ата минута на мача с Аугсбург, полякът вкара най-после топката във вратата на гостите.

41-во попадение в първенството на Германия за сезона! 41! И с едно повече от онези паметни 40, нанизани от Герд Мюлер преди 49 години.

Него го наричаха, още го наричат, а и вероятно винаги ще е така докато на света има поне един фен на Байерн - Бомбардира на нацията. Прякорът на Роберт е ЛеванГолски - ясно откъде.

Мюлер е физическа противоположност на Лева - нисък, набит, дори топчест. Полякът е 185-сантиметрова деветка, има структура на атлет с неговите 81 килограма. Бърз и строен, грациозен дори. Герд е 175-сантиметров баварски момък, който често тежи от 74 до 76 килограма след летните паузи, за ужас на треньорите си в Байерн.

Клубът му налага веднъж забрана да яде местните деликатеси като картофени мезета, вурстове, да пие бира... Но е публична тайна, че Мюлер не я спазва. Още по-очевидно е, че това не му пречи.

Бомбардира е пъргав и с невероятно чувство за пласиране, а ударите му сякаш имат свойството да бягат от ръцете и краката на съперниците.

"Той не риташе никога топката с фалц или с насочване по ъглите. Но винаги я пращаше там, където никой не можеше да я спре", казва за него Франц Бекенбауер.

Герд е наистина умопомрачителна машина за голове. И до днес тези 356 попадения в 427 мача в Бундеслигата не са надминати. Плюс 34 в 35 двубоя от турнира на европейските шампиони. Плюс още 31 в 39 срещи в другите евротурнири. И още, и още... А какво ще кажете за 68 гола в 62 мача с националния екип на Германия, включително победни на финали на световно и европейско първенство?

Embed from Getty Images

Бомбардира на нацията не е дошло случайно като прозвище.

В дните преди съботния мач на Байерн с Аугсбург, няколко легенди се изказаха за това клубът да не пуска в игра Левандовски. За да не падне рекордът. Нека останат равни... Причината? Герд е в клиника, в нещо като дом за възрастни хора или такива, които са в тежко ментално състояние и не могат без ежедневни грижи. Не познава никого, дори дъщеря си и внуците си, в толкова тежък етап от деменцията е влязъл.

"Той спи в някакъв далечен свят по пътя си към края", каза през сълзи президентът на Байерн Кале Румениге наскоро.

Дали заради това, дали от уважение към цялостната кариера на Мюлер, но хора като Лотар Матеус и Дитмар Хаман призоваха: "Оставете Лева да почива в последния мач! Нека рекордът на Герд оживее!"

Но не - полякът игра, вкара секунди преди края и вече е №1 в историята на Бундеслигата. Добута топката във вратата точно в стил "Герд", за да е още по-голям гладът за сравнение между двамата. Така или иначе - беше неизбежно да ги има тези сравнения при подобряването на такъв велик рекорд.

Самият той не пропуска да покаже огромно уважение към човека, с когото все повече е сравняван. И чиито невъзможен рекорд би.

"Герд завинаги", показа тениска след 40-ия си гол кръг преди края във Фрайбург. След последното, рекордно попадение, отново говори с трепет в гласа за Мюлер, с разкази за геройствата на когото е израснало всяко хлапе, слушало за футболните колоси от старите епохи.

Как го направиха Левандовски и Мюлер? Ето го и сравнението:

Роберт вкарваше много по-често този сезон, отколкото Герд през 1971/72 г. Полякът има само 4 двубоя без попадение от 29, в които игра. Той бе оставен да почива в шестия кръг, а после пропусна още четири срещи с травма през март. Мюлер игра във всеки от 34-те кръга в неговия рекорден сезон, като обаче вкара всичките си голове само в 19 от мачовете! В цели 15 Бомбардира не се разписа.

Любопитен детайл. Преди сезон 1971-72 г., Герд е отново с наднормено тегло, а е имал и слаба (по неговите стандарти) предходна година - вкарал е само 22 пъти. Това е притеснително на фона на 30 и 38 съответно в годините преди това. Говорим за статистики само в Бундеслигата. При започването на рекордния сезон Бомбардира е на 26 години и има зад гърба си 155 шампионатни гола за Байерн, но още не е постигнал най-големите си успехи - европейска и световна титла с Германия, както и три континентални корони с клубния тим.

Лева стартира завършилия онзи ден сезон на 31 години и с 236 гола за Байерн и Борусия Дортмунд в Бундеслигата. Спечелил е всичко на клубно ниво.

Embed from Getty Images

Кривата на преследването, ако то може да бъде проследено паралелно, също е интересна. Левандовски стартира като ураган, вкарвайки 10 гола в първите пет кръга, включително 4 във вратата на Херта в третия рунд.

След същия брой мачове - 10, Мюлер бе забил едва две попадения. Но после влезе в такава форма, че...

И все пак, чак около 30-ия кръг Герд "догонва" Роберт, тъй като при него головете не идват мач след мач, а на периоди. Суха серия е последвана от водопад в нечия врата. Лева вкарва по-равномерно. Полякът е записал пет хеттрика (три или повече гола в един мач), а Мюлер - шест.

Има обаче и друго. Левандовски заби от дузпи 8 от тези 41 рекордни гола. Докато великата деветка с гръмкия прякор не вкара нито веднъж от 11 метра. Струва ви се странно ли? Ето защо е така.

В предходния сезон (слабичък, както споменахме) Герд изпуска две дузпи още до ноември. И сам решава - няма повече да бие наказателни удари. В името на коректността, в сезона с рекорда му, Байерн получава 5 дузпи. И петте пъти бие Франц Рот, който вкарва четири и изпусна една. Ако поне една бе изпълнил и реализирал Мюлер... Статистиките обаче не търпят такова "ако".

А и Мюлер е описван като един от най-неегоистичните и отборни играчи от съотборниците му. Личните рекорди никога не са му били приоритет.

Той завърши кариерата си в Байерн с 517 гола във всички надпревари, само в официални мачове. Левандовски е много, много далеч с 294. Но с малкото уточнение, че Бомбардира играе 14 сезона в Бундеслигата с екипа на баварците. А полякът току-що завърши неговия седми. Времето няма да му стигне да мине Герд във вечната ранглиста, но какво постижение само!?

Да биеш най-немислимия рекорд на великия Мюлер! ЛеванГолски с гордост може да си носи прозвището, точно както беше и с Бомбардира. Жалко, че той не може да види сега деветката на Байерн и да оцени какъв човек прати в историята неговите "чудовищни 40", както Германия нарича онзи сезон.

Левандовски след рекордния му гол в събота

Снимка: Getty Images