В един слънчев следобед на 2 май преди 35 години, един страхотен френски отбор падна в София от вдъхновените 60 хиляди и 11 българи на "Васил Левски".

Трибуни и отбор станаха едно, за да бъде повален европейският шампион (първи на Евро 1984), воден от великия Мишел Платини.

В онзи момент едва ли имаше много по-силни отбори в света от този, който бе надигран с 2:0 в столицата на България.

Шампиони на континента, полуфиналисти на Мондиал 82 - и то, нещастно отпаднали от Германия с дузпи там, те бяха готови за големи дела с мисъл за титла на световното в Мексико през 1986-а. Там пак играха полуфинал. Именно в квалификация към този Мондиал, България бе на пътя им.

Снимка: Иван Григоров

В онзи следобед на 2 мй 1985 г. головете вкараха Георги Димитров-Джеки в 11-ата минута и Наско Сираков в 61-вата, като и двата паднаха след центрирания от корнер.

Мачът остава един от най-ярките в историята на българския футбол и заради победата, и заради атмосферата, и с факта, че в тези квалификации завършихме с успех и се класирахме за Мондиал 1986.

В същата тази пролет бихме на свой терен изключително силния състав на Югославия с 2:1 (два гола на Пламен Гетов), както и коравия ГДР с 1:0 (Стойчо Младенов).

Снимка: Иван Григоров

Ако имате време и желание, върнете се към славния 2 май 1985 г. с пълния запис от мача долу (па макар и с коментар на френски).

Винаги си струва да се види пак такъв триумф.

Световна квалификация, България - Франция 2:0, 2 май 1985 г.

1:0 Димитров (11), 2:0 Сираков (61)

Стадион "Васил Левски", 60 000 зрители

Състави

България: Михайлов, Николов, Арабов, Петров, Г. Димитров, Здравков, Гетов (Пашев), Сираков, Величков (Желязков), Садъков, Младенов.

Франция: Батс, Аяш, Спешт, Босис, Аморос, Туре, Тигана, Фернандес (Тюсо), Стопира, Платини, Белон.

Съдия : Брайън Макгинли (Шотландия).

 

Снимка: Иван Григоров