Мишел Платини изплака болката от унизителните новини, които във вторник обиколиха световните медии.

Заглавията за негов арест, задържане или просто разпит, бяха водещи от Франция до САЩ, а името на легендарния бивш футболист и треньор отново е забъркано в скандалите с корупция, които тресат играта от поне пет години.

След 9-часов разпит в полицейското управление в Париж, Платини проговори първо пред събралите се отпред репортери, а после и пред в. "Екип", за който отдели няколко минути:

"Отидох там съвсем като свободен човек, след като бях повикан. Незабавно ме вкараха в стаята на задържаните, бях третиран като арестант. Болезнено е... Много е болезнено. Всички близки мои хора, за които се сещам в момента... Мисля си какво им е на тях. Сигурно ги боли, колкото и мен. Сещам се и за всичко, което съм сторил в живота си. И затова ми е болно.

Винаги съм бил открит и честен в отношенията си, за мен такъв тип бизнес, за който ме разпитваха, е нещо чуждо. Това е стара история, стар случай. Обяснявал съм за нея и преди, казвал съм десетки пъти нещата, за които пак ме питаха.

Когато съм давал интервюта през тези години, също съм се изразявал ясно и съм казвал всичко, както е. Но нещата си продължават... Казват ми - има разследване, разглеждаме това, разглеждаме онова... Това е. Боли ме от всичко това!".

Адвокатът на Платини - Уилям Бурдон, също говори пред репортери:

"Много шум за нищо! Едно прекалено дълго изслушване, в което господин Мишел Платини не скри нищо и оказа пълно съдействие. Той отговори на всички въпроси, които му бяха зададени. По никакъв начин не смятаме, че той е подведен под отговорност или ще е обект на съдебно дело."

Полицията в Париж потвърди - на Платини не са повдигнати обвинения. Но агенция "Франс прес" разкри, че по време на разпита са били задавани и нови въпроси.

Например - за обяд, на който са присъствали Мишел, Никола Саркози и емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани, и който се е състоял дни преди гласуването за домакин на Мондиал 2022. То бе спечелено от азиатската държава, което тогава се прие като голям шок. Доказателствата за този обяд са новост в разследването по скандала с корупция и въпросите към Платини са били, за да се уточни какво се е случвало на срещата.