Грег Кларк, който в сряда подаде оставка като шеф на Английската футболна асоциация, напусна поста си и като вицепрезидент на ФИФА по-малко от 24 часа по-късно.

Ръководителят се оттегля по собствено желание, след като се разкая за думите си, с които предизвика смут и обвинения в расизъм.

Кларк също така напуска и поста си на представител на УЕФА в Изпълнителния комитет на ФИФА, за което е уведомил в телефонен разговор шефа на европейския футбол Александър Чеферин.

Британецът се извини за "недопустим използван език" по адрес на тъмнокожите играчи.

Той ги нарече "цветни" по време на среща с представители на правителството по въпроси, свързани с връщането на публиката по стадионите и как да продължи футболът в страната в условията на пандемията.

Под натиска на медиите в Англия, Кларк подаде оставка като председател на Футболната асоциация, преди да се оттегли и от постовете в двете най-големи международни организации в играта.

Селекционерът на "трите лъва" Гарет Саутгейт коментира случилото се на пресконференцията си преди днешния мач на англичаните с Ирландия на "Уембли".

"Не мисля, че Грег имаше друго решение освен оставката - каза Саутгейт. - Той знае много добре каква е грешката му, като бързо опита да я поправи. И това е най-правилното решение."