От пресцентърът на Александър Томов съобщиха: "Във връзка с изявления на изпълнителния директор на НАП г-н Красимир Стефанов и на депутата Яне Янев заявяваме следното:
1. В края на 2006-та, началото на 2007 г., непосредствено след като Александър Томов поема ПФК ЦСКА АД, всички заплати, премии, включително анекси бяха декларирани публично и включени в данъчните справки, като тогава г-н Стефанов, като зам. – директор на НАП бе лично осведомен за тази стъпка. Това бе и остава гордост за клуба, а всички футболисти бяха привилигировани, спрямо болшинството от колегите си, да взимат кредити върху размера на целите си възнаграждения. За това че осигури пълна прозрачност г-н Александър Томов многократно бе заплашван. Въпреки това стилът да се декларират всички възнаграждения в ЦСКА се утвърди като практика.
2. През 2007-2008г. в ЦСКА бяха направени нееднократни проверки от НАП, ДАНС и други компетентни органи, които недвусмислено доказват, че в ПФК ЦСКА АД, по време на управлението на Александър Томов не е имало: укриване на данъци; пране на пари; заплащане на комисионни на служители на клуба, въпреки че това не е забранено от закона.
3. Във връзка с изказването на депутата Яне Янев, г-н Александър Томов го призовава да свика публична среща за изясняване на фактите с оглед спирането на клеветите, които Янев сипе. Непочтено е един депутат да се крие зад своя имунитет, да не отговаря в съда и да отбягва публични дискусии".
Димитър Борисов: Томов ограби ЦСКА с 12 милиона лева
По-рано днес, директорът на НАП Красимир Стефанов заяви пред БТВ: "След скандала с отнемането на лиценза на ЦСКА миналата година, започнахме ревизия на всички клубове. Днес тези ревизии са приключили и резултатите от тях показват: 8 млн. лв укрити загуби, 4 млн. лв неправилно приспадната загуба,както и че футболистите се осигуряват на 250 лв. Техните реални заплати са записани в анексите към договорите. Между документите на Футболния съюз намерихме тези анекси, които показаха реалните суми на заплатите. Освен това футболни клубове ни сигнализираха. Нито един футболист не декларира реалните си доходи, заяви директорът на НАП.
Случат на Александър Томов, според него още е в прокуратурата. Сега в проверката си се обръщаме към собствениците на клубовете и някои футболисти".
"Огромна част от футболните клубове работят с черни каси и част от президентите им използват отборите за пране на мръсни пари", пък заяви председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев, след като се запозна с доклада на НАП за извършената проверка на футболните клубове. Според Янев е имало политически чадър, който е предпазвал досега ръководствата на клубовете от подобни проверки. Основната част от нарушенията описани в доклада на НАП са свързани със сключваните допълнителни анекси за възнаграждения към основните договори на футболистите. Играчите са сключвали договори основно в порядъка на 220 - 500 лв. и на тази база са били осигурявани, заяви директорът на НАП Красимир Стефанов. Има регистриран случай при който, съгласно допълнителния анекс, даден футболист е получил 12 хил. долара.
От НАП са констатирали нарушения във всички проверявани футболни клубове. Предстои допълнителна проверка на агенцията, която ще обхване собствениците на клубовете и футболистите укривали реалните си доходи. Ще се проверява дали стандартът им на живот и имуществото им отговарят на доходите, които са декларирали. Председателят на комисията за борба с корупцията заяви още, че огромна част от парите, които са трасферирани от футболните клубове, са с неясен произход. Не са правени проверки за произхода на средствата, които са превеждани за закупуване на футболисти на стойност над 300 хиляди лева, което нарушава българското законодателство. Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси ще разгледа на специално свое заседание проверките на НАП и ще възложи на другите институции по компетентност да направят цялостна проверка на управлението на българските футболни клубове.
Според Янев има достатъчно данни да бъдат сезирани ДАНС, както и районните или окръжните прокуратури. Според него, ако се направи цялостна проверка, ще се види че отборите нямат легитимни приходи. Той отбеляза, че е важно сега българският футбол да излезе от сивия сектор и изрази задоволството си, че има воля това да се случи. Лично премиерът Бойко Борисов го е уверил, че тези порочни практики ще бъдат прекъснати и ще се търси наказателна отговорност. В комисията на Янев ще бъдат повикани да дадат обяснения за извършваните финансови операции в клубовете техните бивши и настоящи президенти. Според Янев огромна част от финансовите потоци са вървели безразборно и без финансова дисциплина. Той отбеляза, че на заседание на ръководството на ФК ЦСКА Александър Томов е заявил: „Не ме занимавайте с данъци, няма да внасяме такива”.
Яне Янев е настоял пред заместник-главния прокурор Бойко Найденов да бъде проследена връзката между ръководствата на клубовете и членове на българското правителство и да се провери дали футболните олигарси не са били подпомагани от политиците. "Необходими са още десетки проверки", отбеляза Янев.