Държавата ще отпусне 37 милиона лева за футбола в Пловдив, стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Парите са осигурени след отказа да бъде купуван нов правителствен самолет.

Тази сума ще бъде предназначена за стадионите на двата големи местни тима - Ботев и Локомотив.

"Кмете, съберете се общинския съвет, разпределете ги. Това сме го поели, като ангажимент и си го изпълняваме. Парите, които спестяваме от самолет отиват за тези съоръжения. Три милиона ще идат за стадиона в Шумен. там също сме поели ангажимент. Той е опасен. Да започнат да го ремонтират", каза министър-председателят Бойко Борисов, обръщайки се към градоначалника на Пловдив.

"Ще бъдат осигурени средства по бюджета на община Пловдив по един отдавнашен ангажимент за подобряване на спортната инфраструктура в града. Предлагам да се одобрят допълнителни трансфери по бюджета на община Пловдив в размер на 37 милиона лева. Те са свързани с изграждането на две спортни съоръжения - едното се ползва от Ботев, а другото от Локомотив. По този начин нашите ангажименти към спортната общественост до голяма степен ще бъдат изпълнени", заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

В последнтие месеци агитките и на двата пловдивски клуба организираха няколко протеста, всяка със своите си искания, но те главно бяха насочени към решение на проблема с базите.

Ботев вече пета година е принуден да играе на тренировъчната си база в Коматево, заради спрения строеж на "Христо Ботев". Стадионът на градския съперник Локомотив пък определено не е в най-доброто си състояние, а феновете от години чакат построяването на трибуна "Бесика".