Държавата отпусна нова сериозна сума за все още недовършените стадиони на пловдивските Ботев и Локомотив.

По програма за финансиране на общински проекти, вече бившият министър на регионалното развитие Андрей Цейов е подписал отпускането на нови 75 милиона лева за двете съоръжения.

От тях 41 милиона лева са за довършването на стадион "Локомотив" в парк "Лаута", а 33,58 милиона лева са за стадион "Христо Ботев".

Така сумите, които държавата наля в двата пловдивски стадиона става все по-голяма.

През 2020-а тогавашният премиер Бойко Борисов лично пое ангажимент Пловдив да има два модерни стадиона, като тогава правителството отпусна 25 милиона за "Колежа" и 12 милиона за "Лаута".

Тези суми обаче се оказаха недостатъчни, като в края на 2022-а община Пловдив изтегли заем от 24 милиона лева, като по 12 милиона отидоха за довършването на двата стадиона.

И тази сума обаче се оказа недостатъчна. Бившият кмет на Пловдив - Здравко Димитров, обясни преди година, че държава отказва да помогно на двата проекта и общината гласува да се отпуснат 32,7 милиона от бюджета за двата проекта.

Тази сума бе предвидена да се разпредели за двата стадиона в срок от три години, но бързо стана ясно, че и това ще е недостатъчно.

Така се стига до новите близо 75 милиона лева. По груби сметки стадионите на Ботев и Локомотив общо струват над 150 милиона лева.