С купища цветя и аплодисменти Велико Търново почете паметта на големия Трифон Иванов. За първи път поменът бе на новото футболно игрище, което вече носи името на легендата, информира "Велико Търново Спорт".

Първо бе отслужена заупокойна молитва, за която дойдоха майката на "железния" защитник леля Маринка и дъщеря му Марина, зам.-кметът на В. Търново Снежана Данева, Бончо Генчев и съотборниците на Туньо - Илиян Киряков и Калоян Чакъров. Там бяха още десетки футболни фенове и приближени на семейството. Целият представителен отбор на Етър начело с треньорския щаб също присъства.

Десетки бяха тези, които поднесоха цветя пред паметния кът, организиран от ОП "Спортни имоти и прояви", на който бяха изложени фланелките с №3 на Трифон в Етър и в националния отбор.

Снимка: БТА

"Преди 4 години съдбата реши, че Трифон трябва да играе в небесния отбор на България. Днес отдаваме нужната почит към неговата памет. В знак на това уважение името "Трифон Иванов" вече носи най-новият спортен обект - теренът за футбол, изграден м.г. Вярвам, че докато тренират тук, младите футболисти ще бъдат още по-силно мотивирани да постигнат и надградят това, което постигна Трифон Иванов. Бъдете сигурни, че от небето той със сигурност се гордее с вас", каза в словото си зам.-кметът Снежана Данева.

"Колкото можа, допринесе за града. Дано и градът да го зачита и младите да бъдат упорити в изпълнение на всичко, защото без воля няма постижения - сподели леля Маринка. - Трифон беше такъв, всяко негово начинание искаше да изпълни докрай. Животът го отне много рано... Като малък беше много палав и много упорит. Дано хората го помнят с добро!"

Особено трогващ е моментът, когато церемонията прерасна в дълги аплодисменти от всички - официални гости, футболисти, фенове.

После с водосвет бе осветен и новият терен, който бе изграден през есента, а отскоро носи името на Трифон Иванов.

"Голям спортист с качества, които много малко хора днес притежават - дух, самоотверженост, лидерство, голяма сърце, "жезлезен" защитник. Колко етикета трябва да изброим, за да го характеризираме като един наистина голям човек. Дори е малко това, което казах за него. Благодарим на общината и хората, които сложиха на това игрище неговото име, както и на всички, които оценяват с какво е допринесъл той.

Много спомени имам. Трифон беше човек на емоцията, винаги стоеше на гребена на вълната, съчетаваше футбола и хумора и се получаваше неговият интересен образ. Но най-ярък е споменът, когато той трябваше да застане като лидер и да поведе не само защитата, но и целия национален отбор като негов капитан. Правеше го блестящо", коментира Бончо Генчев.

"На този терен може да се играят мачове и във "В" група, и за юноши 19 г. и 21 г. Абсолютно отговаря за критериите на професионален футбол. Ако вторият отбор на Етър влезе във "В" група, той ще си играе мачовете тук. Съоръжението може да се допълни с трибуни, съблекални, нещата са градивни", увери председателят на Зоналния съвет на БФС.

Отслужен бе и молебен за здраве и успехи за футболистите от мъжкия отбор и от школата на Етър, които получиха пожелания за успехи през новия полусезон.

Снимка: БТА