Седемнадесет изиграни мача. Една победа, две равенства и четиринадесет загуби. И последно място в класирането, на единадесет точки от следващия отбор. Това са “детелините” от Гройтер Фюрт - баварският клуб, който е най-слабият в елита на Европа.

В големите първенства - Германия, Англия, Франция, Италия и Испания няма тим, който да е с по-отчайващ баланс от новаците в Бундеслигата.

Клубът е с повече от вековна история, в която личат и три шампионски титли, завоювани много отдавна, между 1914 и 1930 и още преди Бундеслигата да бъде замислена, но трофеите са си трофеи.

Поредицата от 14 мача без победа направи Гройтер Фюрт притежател на най-лошия старт в историята на Бундеслигата, който в крайна сметка приключи с победа над Унион (Берлин), но това не променя по никакъв начин ситуацията на отбора. Това си остава и единствената победа до днес в шампионата през сезон 2021/2022.

Доста неприятна ситуация за отбор, чието прозвище трябва да е антоним на лошо представяне - все пак четирилистните детелини винаги са били смятани за символ на късмет.

Във “визитката” на Гройтер Фюрт и отчайващото представяне досега през сезона попадат загуби с 1:4 от РБ (Лайпциг), 0:4 от Борусия (Мьонхенгладбах), 3:6 от Хофенхайм, 1:7 от Байер (Леверкузен) и 1:5 от Щутгарт.

Тези представяния и особено катастрофата срещу Леверкузен, постави под сериозно съмнение качеството на отбора, в който личат имената на бившите нидерландски национали Джетро Уилемс и Ник Виергевер. Клубът се раздели с Давид Раум, който след преминаването си в Хофенхайм стигна и до националния отбор на Германия.

“Никой не е очаквал, че ще бъдем толкова назад”, коментира треньорът Щефан Лейтъл, който изповядва философия, според която дори когато футболистите му биват надигравани очевидно, те не трябва да изпадат в глуха защита.

И макар да взеха първата си победа през сезона и да завършиха годината с равенство среу Аугсбург, играчите на Гройтер Фюрт продължават да са много, много далеч от спасението, което е на цели 13 точки.

Коледната ваканция на “детелините” бе намалена и футболистите ще трябва да подновят занимания на 27 декември. Никой в клуба не говори за изпадане, а единствено за подобряване на представянет.

“Дължим добър втори полусезон както на самите нас, така и на всички, които ни подкрепят. Очаквам, че ще се представим на ниво, което е достойно за Бундеслигата’, смята спортният директор Рашид Азузи.

А след нова година ще видим дали късметът ще се усмихне на Гройтер Фюрт.

Кои са най-слабите отбори в топ първенствата на Европа след Фюрт:

Англия: Норич и Нюкасъл с по 10 точки и Бърнли с 11. Норич има 2 победи в 17 мача, Нюкасъл 1 в 18, а Бърнли 1 в 15.

Италия: Салернитана - 8 точки и 2 победи в 18 мача

Франция: Сент Етиен - 12 точки и 2 победи в 18 мача

Испания: Леванте - 8 точки без нито една победа в 18 мача.