Димитър Бербатов гостува на предаването "120 минути" по bTV, където коментира предстоящия конгрес на Българския футболен съюз, на който той е един от кандидатите за президент.

Голмайстор №1 на националния ни отбор отново атакува настоящия президент Борислав Михайлов заради неяснотите преди важното събитие, тъй като още не са ясни делегатите, които ще присъстват.

Бербо е категоричен, че не трябва "да се повтаря пародията" от 2018-а, когато Михайлов спечели изборите, а другият кандидат Любослав Пенев не бе допуснат до залата.

Всеки от кандидатите се бори според това, какво за него значи промяната в БФС. Ние с моят екип категорично показахме, пресконференция дадохме, обиколихме и се срещнахме с всички клубове. Личният мотив при мен е това, че искам да удържа на думата, която дадох преди време. Това че съм обещал на клубовете, това тяхно желание трябва да бъде уважено.

Моите близки ме подкрепят. Аз цял живот съм бил активен, спортувал съм и в един момент това всичко приключи. Това е смъртта на спортиста. Спираш и вече си на друго бойно поле в живота. Тогава е много тегаво и трябва да знаеш как да се ориентираш правилно, в противен случай ще имаш труден период. Аз имах този период на лутане, в който се чудех коя посока да избера. С помощта на моите близки следвах определени знаци в живота. Сега е момента, който е назрял, аз да поема тази отговорност и да се опитам да донеса нужната промяна.

Клубовете са 531 официални, въпреки че имаше моменти, в които БФС се опита да ги завиши, за да не се признае нашата подписка. Тъй като те не я признаха официално, следващата стъпка бе съдът да го направи. Така че всичко е финално. На 12-ти ще бъде конгреса. Делегатите, които трябва да бъдат избрани и да дойдат да гласуват, и да бъдат обявени в петък, все още не са. Ние гадаем и се чудим все още. Най-добрият вариант е 531 отбора да бъдат на конгреса и да бъдат представени от делегатите си. Това трябваше да се случи миналия петък. Задавам въпроса към другата страна.

Клубовете-фантоми са тези, които нямат дейност и нямат право да гласуват. Това от доста време е проблем в българския футбол. Някои клубове се създават умишлено с тази цел. Ние ще се опитаме да направим така че това да не се допусне на този конгрес, тъй като това, за което се борим е, как да се проведе той. Опитваме се с всички сили, когато обикаляме по клубовете, да казваме това, което мислим, защото това е порочната практика, която не трябва да съществува.

Футболът е национална кауза. Всички трябва да разберат как трябва да се случат нещата на конгреса, за да не се повтори пародията от 2018 година. Делегатите трябва да гласуват пред всички. Тайната на вота се спазва. Има си параван, но делегатът трябва да се вижда пред всички. Следователно не може да си позволи да прибере бюлетина в джоба или да предаде на друг. Трябва да е интегрална бюлетина, а не отделни шест бюлетини.

Кандидатите трябва да се допуснат до залата. На миналия конгрес Любослав Пенев не бе допуснат. Не беше уважен. представяш ли си ти си кандидат за президент. Цялото нещо върви, а ти си изолиран отвън. Какво участие взимаш? Никакво. То е смешно и трагично, ние се борим точно срещу това. Ние следваме кода на УЕФА и ФИФА и той трябва да се спазва. БФС е независима организация, но ако това се повтори, всичко ще бъде корумпирано и неглижирано. Ако нямаме какво да се крие, го правим както трябва да бъде.

Спирането на прякото излъчване на конгреса е липса на уважение и липса на прозрачност. Пускат накрая, когато вече човекът е спечелил. Това е пародия на пародиите. Сега журналистите трябва да настояват за телевизионно излъчване, за да има прозрачност. Кой ще спечели няма значение. Аз съм губил. Надпреварата трябва да е колегиална, да има конкуренция, но не и да е мръсна. В сряда изпълкома трябва да гласува тези предложения. Ние ще бъдем свидетели на това те какво са решили. Ако са решили същото като при миналия конгрес, всеки, който ме гледа в момента, да знае, че конгресът ще е абсолютно нагласен.

Държа контакт с УЕФА и лично съм информирал ръководни органи за какво става въпрос. Помолил съм хора да присъстват на самия конгрес. БФС трябва да изиска същото. На миналия конгрес бившият президент на съюза на Германия беше тук и след това бе обвинен в корупция. Напусна поста. Той беше пиян по време на конгреса. Тук трябва да са отговорни хора, които да наблюдават.

Лесно ми е на мен и моя екип да критикуваме. Ние сме в опозиция и това винаги е по-лесно. После, ако спечелим, е ясно, че нас ще критикуват. Не можем да отречем, че БФС направи хубава база на правилното място, имаше нужда от такава. Тя трябва да се надгражда и да се поддържа, състоянието й не е както трябва. Бяхме домакини на европейско за юноши, имахме добри успехи, макар и съпътствани със скандали, но негативите са много повече от позитивите. Не сме участвали на голямо първенство толкова дълго време, аматьорските отбори трябва напълно да се промени всичко. Най-важното - детско-юношеския футбол. Аз, Стилиян и Мартин сме негови продукти. Това е лична кауза и трябва да се преправи от основи с ясна и точна стратегия. Масовия спорт, училищните първенства. Интересът към футбола е намалял драстично.

Бербатов отговори и на въпрос за отказването си от националния отбор: "Отказване и оттегляне са две различни неща. На този етап, на който аз се оттеглих от националния отбор, бе момент, в който трупаш знания, опит и виждаш различни неща. Започваш да осъзнаваш, че не всичко върви, както ти се иска - и управленски, личностни нападки. Хората, които са били тогава, не ми харесваше начина, по който са оперирали и действали. Аз казах "благодаря, дадох каквото можах, но не мога да работя с тези хора повече". Това с годините се потвърждава. Виж къде ни е футбола. Направил съм правилния избор, колкото и болезнен да е бил за мен. Беше като да те прободат с кама в сърцето. Много тежък избор, но трябваше да се направи. Ивелин Попов се отказа по същите причини.