Бившият изпълнителен директор на БФС и човек със същата роля в Левски - Павел Колев, говори по теми, свързани с българския футбол, в подкаста на "Свободна Европа" - "Студио България с Генка Шикерова". И не подмина въпроси като този за политическата намеса в играта у нас - и в клубове като Левски, и в БФС, и за "черно тото", и за управлението на Борислав Михайлов, част от което бе и самият Колев в един период.

"Ролята на президент на БФС е доста важна - казва в разговора настоящият директор в Локомотив (Пд). - Той, без значение как се казва, има ранг почти на министър. Има достъп до всички важни фигури, които управляват държавата. От тази гледна точка някаква комуникация с политическите фигури е неизбежно да има.

Факт е, че през времето, в което Борислав Михайлов управляваше БФС, общо взето най-добре представена винаги е била партията за права и свободи - ДПС. Покойният Камен Костадинов като член на Изпълкома е присъствал във всички негови конфигурации. Но той по-скоро беше не като политическа фигура, а като експерт и юрист. Осъществяваше и връзка с Народното събрание - това беше официалната му функция. През годините е имало и други политически фигури.

Каква е причината политически фигури да са в БФС? За меко оръжие. Това е публична тайна. Меко оръжие, но в някои случаи то става твърдо. Това е средство за постигане на определени цели. Футболът е сериозен бизнес и възможност за прокарване на една или друга политика по места.

Това се използва навсякъде по света. В цял свят футболът се използва за пране на пари и осъществяване на корупционни сделки. И това бе причината някои хора на върха на футбола - в световен и европейски мащаб, да си заминат опетнени. Това се видя ясно в онзи филм за ФИФА, който излезе преди две-три години.

Дали Борислав Михайлов е ставал за БФС? Трябва да мине време, за да кажем. Никой не знае дали без него нямаше да е по-зле. Може и още надолу да слезем, не е невъзможно. Не смятам, че той - чисто като човек, заслужаваше това публично заклеймяване, което получи.

Но за съжаление, начинът му на управление в последните години водеше натам. Цялото му управление се движеше в една посока, с малки лъкатушения, и в крайна сметка се стигна до тази ситуация, която според мен е логична."

По темата с черното тото и уредените мачове у нас, някои думи на Колев също са интересни:

"Имаше един случай, за който разбрах от други хора, че е воден такъв разговор. Конкретни имена не искам да споменавам, защото така или иначе предложението беше отхвърлено. За времето в Левски става въпрос.

По-скоро имаше мачове с друг отбор - единият за купата, другият за първенство. И предложението беше "Дай да си разменим по една победа. За нас е по-важен този турнир, за вас - другият". Не се случи. Не съм бил аз човекът, който трябваше да реши.

Публична тайна е, че черно тото в България има. Защото аз съм абсолютно убеден, че едни от най-шумните футболни функционери, включително и президенти на клубове, са част от черното тото".