Първото завъртане в групите на Евро 2024 приключи, а от днес започва вторият сегмент от 12 мача, след който може да имаме класирали се и отпаднали отбори, дори още преди последните им срещи на турнира.

Програмата:

16:00 часа Хърватия - Албания (Хамбург, група В) - Диема, Диема спорт 3

19:00 часа Германия - Унгария (Щутгарт, група А) - БНТ 1, БНТ 3

22:00 часа Шотландия - Швейцария (Кьолн, група А) - Диема, Диема спорт 3.

16 часа, Хърватия - Албания

Хронологично, още в първия мач за деня ще видим битка на два отбора, които с нула точки просто нямат право на грешка. И ако за Албания отпадането в групата няма да е трагедия, Хърватия няма как да допусне такъв сценарий.

След 0:3 срещу Испания, Лука Модрич и компания са изправени до стената във вероятно последния турнир на "старата гвардия". Хърватите неведнъж са били в такава ситуация, а този път наистина имаме нож, опрял до кокал. Защото третата среща на "ватрените" в групата е срещу Италия, а там никой не ти гарантира нищо...

В Хамбург се очакват над 50 000 албанци и още толкова хървати, а атмосферата ще е взривоопасна. На терена също няма как да е спокойно.

Модрич обеща след поражението от Испания: "Няма да отпадаме, не си отменяйте резервациите за третата седмица от турнира", към феновете на своите. Но това минава през задължителна победа днес. Само тя дава шансове, а и вероятно ще е достатъчна (четири от шестте трети тима се класират на осминафинал) да бъде прескочена групата.

19 ч, Германия - Унгария

Германците стартираха по германски и разпиляха Шотландия с 5:1 в мача на откриването. Техният селекционер Юлиан Нагелсман предупреди, че това е само началото. Но притесненията в страната са, че Бундестима "стреля твърде рано", докато останалите отбори-фаворити вървят пестеливо, за да са в най-добро състояние в елиминациите.

Но от какво да се притеснява Германия? Унгарците са изправени до стената след 1:3 от Швейцария и може да отпаднат при нова загуба. Вероятно в края на груповата фаза всеки отбор с три точки ще има своя шанс за класиране като един от четирите най-добри трети, но... след две поражение моралът рязко пада.

Историята сочи, че Бундестима не играе лесно срещу този съперник. Или още по-точно казано, не спечелиха нито един от последните си три мача срещу него. Загубиха с 0:1 у дома и направиха 1:1 навън в Лигата на нациите, а на Евро 2020 едва се добраха до 2:2 в края, за да не отпаднат в групата.

Исторически най-великият мач Германия - Унгария празнува това лято 70-годишен юбилей. На Мондиал 1954 "летящите маджари" са фаворити след победата с 8:3 в групата, но на финала бият германците - 3:2, за да спечелят първата си световна титла.

22 ч, Шотландия - Швейцария

Островитяните стартираха по най-лошия възможен начин и довечера ще искат да покажат на всички, че не това е истинското им лице. И, ако съдим по квалификациите, в които победиха Испания, наистина би следвало да очакваме друго такова.

Шотландците никога не са за отписване, защото имат нещо много важно за футбола на ниво национални отбори. А именно - несломим дух и непреклонно желание да се бият до последно за каузата си.

Проблемът е, че и днес, както и в мача на откриването, класата отсреща е повече.

Швейцарците стартираха със стил - 3:1 над Унгария, и днес ще са отборът, който ще играе далеч по-спокойно. А и изборът в атака е огромен пред тях, докато шотландците на практика нямат здрав нападател с опит на такова ниво в състава си.

Любопитно е дали Квадво Дуо от Лудогорец отново ще е титуляр, след като изригна с гол в дебютния мач на Евро 2024 за "кръстоносците". Връзката на българския футбол с този на европейското не е много силна и участието на Дуа, както и на Якуб Пьотровски, е прелюбопитно.